Γ. Βεζυργιαννίδης: Οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γ. Βεζυργιαννίδης: Οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα κρίνουν τελικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και να εξασφαλίζει συνεχή και διαρκή οφέλη για τους πολίτες της» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βεζυργιαννίδης.
Ο κ. Βεζυργιαννίδης αναφέρεται στη Θράκη απ’ όπου κατάγεται και διαμένει, στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει συνοπτικά τις κυριότερες πτυχές του έργου της κυβέρνησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βεζυργιαννίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:

Ερ.: Κύριε Βεζυργιαννίδη γιατί  ζητάτε την ψήφο των πολιτών για να μας εκπροσωπήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ.: Ανήκω σε αυτή τη γενιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που εμπιστευθήκαμε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την ανόρθωση της Χώρας το 2019 όταν η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν επιεικώς προβληματική. Σήμερα με την  γνώση, την εμπειρία, το  κύρος και τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης της παράταξής μας και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδείξαμε ότι γνωρίζουμε πως λειτουργούν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά υπέρ του Έλληνα πολίτη. Μην ξεχνάμε: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, διετέθησαν 750 δισεκατομμύρια συνολικά για την Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίρνει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη αναλογία. Και εξασφαλίσαμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 

Ερ.: Κατάγεστε από μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή τη Θράκη. Πως μπορείτε μέσω της Ευρώπης να θωρακίσετε περαιτέρω, οικονομικά και πολιτικά, την Θράκη; 

Απ.: Ποτέ άλλοτε δεν ένοιωσε τόσο κοντά η Θράκη στην Ευρώπη, όπως την περίοδο Πρωθυπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη κυρίως διότι δεν επλήγη ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων μετά από απειλές και καταστροφές και καταβάλλονται προσπάθειες με δράση κι έργα για την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων νομών!
1. Τα σύνορα της Ελλάδας επί ημερών του αναδείχθηκαν σε σύνορα της Ευρώπης. Αυτό ήταν μία ιδέα, ήταν ένας στόχος και μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής του 2020 εξελίχθηκε σε μία απτή πραγματικότητα με τη μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση της FRONTEX στην Ευρώπη εδώ, στην Θράκη. Τα σύνορά μας στον Έβρο είναι ευρωπαϊκά, φυλάσσονται από την Ευρώπη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 3,5 δις ευρώ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού από το 2015 και σήμερα τα σύνορα αυτά έχουν γίνει απροσπέλαστα καθώς πετύχαμε σε όλο το μήκος των συνόρων να έχουμε εξοπλισμό, τεχνολογία, εγκαταστάσεις, κάμερες, οχήματα, και προσωπικό.
2. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 και τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγή, δρομολογήθηκαν από το ΥΠΕΝ έργα βελτίωσης και αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος που αγγίζουν τα 74 εκ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και υπάρχει διαρκής έμπρακτη στήριξη  από τα χρηματοδοτική εργαλεία της ΕΕ για τους  πυρόπληκτους κατοίκους Έβρου και Ροδόπης.
3. Με τα έργα του ΕΣΠΑ ενισχύεται η οικονομία της Θράκης μέσω αύξησης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού κεφαλαίου ενώ χρηματοδοτούνται έργα για μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ώστε τα νέα παιδιά της ακριτικής περιοχής μας να μείνουν εκεί και να έχουν ισχυρές και σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους. Την περίοδο 2014-2020 εγκρίθηκαν έργα ύψους 507.739.336 ευρώ ενώ οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 για το Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία & Θράκη» ανέρχεται στα  639,1 εκ. ευρώ.
4. Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν και για ποιό λόγο οι εθνικιστές, ακροδεξιοί και οι λαϊκιστές κάθε προέλευσης δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Θράκη ενώ οι Θρακιώτες ενισχύουν τις δυνάμεις της μετριοπάθειας και του ευρωπαϊκού πατριωτισμού με την πιστή εφαρμογή της πολιτικής για ισονομία και ισοπολιτεία την  ενίσχυση της εκπαίδευσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σύνολο του πληθυσμού στη Θράκη.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Απ.:  Οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα κρίνουν τελικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και να εξασφαλίζει συνεχή και διαρκή οφέλη για τους πολίτες της. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενισχύθηκε την τελευταία πενταετία και αυτό φαίνεται σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, στις αποφάσεις, που ελήφθησαν και είχαν άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό, όπως είδαμε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπραγματεύτηκε προσωπικά.
Η Νέα Δημοκρατία ως το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στους κόλπους του ΕΛΚ, επιδιώκει να διατηρήσει αυτή τη θέση, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αιχμή της διαπραγμάτευσης πλέον το πώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση με έναν τρόπο που δεν θα θίγει τα εισοδήματά τους, να προωθήσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, που θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις και για την ελληνική άμυνα, διατηρώντας τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, να επιμείνει σε μια δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, με ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά και να προωθήσει μία ενιαία δημογραφική πολιτική. Ίσως το πιο άμεσο από τα παραδείγματα για τον ρόλο, που η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει στο εσωτερικό, αποτελεί το μέτωπο της ακρίβειας. Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε δεκτή ως μια συμβολή, όπως ειπώθηκε από τις Βρυξέλλες, στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, βάζοντας και το κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων ως συμμέτοχο στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι «αστοχίες», που καταγράφονται στην πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών.
Η επαναβεβαίωση της στήριξης στη Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει έτσι ώστε να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο και οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης για να αναδείξει και την άμεση συσχέτιση με το ευρωπαϊκό σκηνικό, όπως λ.χ.  τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους των μεγάλων έργων υποδομής, είτε πρόκειται για οδικούς άξονες, είτε για την ανακαίνιση νοσοκομείων, είτε για τις πιέσεις, που ασκούνται στη Βόρεια Μακεδονία για τη συμμόρφωσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερ.: Η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, είναι αυτή που θα θέλατε σήμερα;

Απ.:  Είμαστε επιτέλους στον σωστό δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία με μια θλιβερή παρένθεση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα είχε φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας και με τα ολέθρια λάθη του ΣΥΡΙΖΑ απειλούμασταν με έξοδο από την ΕΕ.
Ποια ήταν η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο το 2019; Μια χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη, με άποψη μηδενική, θα έλεγα, και δυνατότητα παρέμβασης ελάχιστη στα ευρωπαϊκά  δρώμενα.
Το 2024 η φωνή  μας μετράει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ισχυρή στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος της και την αξιοπιστία της στην Ευρώπη. 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η ευρωομάδα μας διαπραγματεύθηκαν και πραγματοποίησαν πολιτικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επόμενη μέρα της Χώρα. Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:
1. Το 2020, όταν διαπραγματευτήκαμε ως Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ήρθαν στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων πόρων, τα οποία πρέπει να επενδυθούν έως το τέλος του 2026.
2. Οι παρεμβάσεις μας στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όταν διαπραγματευτήκαμε και εισηγηθήκαμε το πλαφόν του φυσικού αερίου, το οποίο ήταν η κίνηση που συγκράτησε τελικά τις τιμές του φυσικού αερίου, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα στην αγορά ενέργειας.
3.Στην εποχή του Covid, εμείς ήμασταν αυτοί που εισηγηθήκαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό. Η χώρα άνοιξε με ασφάλεια στον τουρισμό, με πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας.
4. Με προσωπική παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη δεχθήκαμε την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τους είπαμε: αυτά είναι σύνορα ευρωπαϊκά και πρέπει να τα ασφαλίσουμε. Κι αυτό έχεις μεγάλη σημασία για εμάς εδώ στην Θράκη.
5. Αλλά έχουμε και πρωτοβουλίες στην καθημερινή μας ζωή που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την Ευρώπη όπως είναι οι ψηφιακές δεξιότητες στα ελληνικά σχολεία αλλά στον χώρο της υγείας όπου σε 80 και πλέον νοσοκομεία της χώρας και σε πάνω από 150 κέντρα υγείας γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
6. Στην Ελλάδα, επίσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, επενδύουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 3-4 ετών για να ενισχύσουμε τις υποδομές πολιτικής προστασίας.
Το αποτύπωμα της Ευρώπης στην καθημερινή μας ζωή είναι πολύ πιο έντονο απ’ όσο συχνά νομίζουμε και αυτή είναι η προϋπόθεση για την “ευρωπαϊκή κανονικότητα της Ελλάδας”.
 
Ερ.: Εάν θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο για την ενωμένη Ευρώπη, ποιες θα ήταν αυτές;

Απ.: Ως τεχνοκράτης και ελεύθερος επαγγελματίας αντιλαμβάνομαι ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στην εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Οι λεγόμενες γεωπολιτικές, γεωοικονομικές και γεωκοινωνικές μεταβολές δημιουργούν σίγουρα τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία όλων των Ευρωπαίων. Προφανώς ο ανασχηματισμός του παγκόσμιου χάρτη, η έκβαση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και η πορεία των περιφερειακών συγκρούσεων θα επαναφέρουν κάποια παλαιά  διλήμματα για την επόμενη πενταετία που θα σχετίζονται με ζωτικά εθνικά συμφέροντα της κάθε μιας χώρα ξεχωριστά. Η δημιουργία ενός κοινού χώρου άμυνας και ασφάλειας, που αποτελεί άλλωστε και πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ίσως η απαραίτητη αλλαγή για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Πηγή φωτό: https://nd.gr/ypopsifioi-eyrovoyleytes

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play