Η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους ακυβερνησίας με πιθανές πολιτικές ανατροπές. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας βρίσκεται η Γαλλία, τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και η επιβίωσή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, είχε δηλώσει το φθινόπωρο ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, ωστόσο έχει την τελευταία περίοδο αλλάξει στάση. Λόγω πιθανών νομικών συνεπειών για τις οικονομικές ατασθαλίες της, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον αριστερό συνασπισμό.
Η πολιτική κατάσταση της Γαλλίας περιπλέκεται με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, καθώς ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ προτίθεται να παρακάμψει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν η ακροδεξιά υποστηρίξει τις προτάσεις της αριστεράς, η Γαλλία μπορεί να βρεθεί χωρίς κυβέρνηση και προϋπολογισμό.
Ενόψει αυτής της κατάστασης, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εκτοξεύτηκε στις διεθνείς αγορές, με τις χρηματιστηριακές τιμές να σημειώνουν πτώση. Προβλέπεται επίσης αξιολόγηση από τον οίκο S&P Global Ratings, που έχει προειδοποιήσει για κινδύνους υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τις προτάσεις μορφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις εντός της αριστεράς σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά από μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης είναι διχασμένες.
Καταληκτικά, ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζει ότι, σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο Μακρόν πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.