Η Γαλλία τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo, 10 χρόνια μετά. Η Γαλλία συγκεντρώνεται σήμερα για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της τζιχαντιστικής επίθεσης που διαπράχθηκε πριν από δέκα χρόνια στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο παραμένει φάρος υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου. Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν από τους αδελφούς Κουασί στο Παρίσι, εκ των οποίων οκτώ ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας του Charlie Hebdo.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε ότι η Γερμανία συμμερίζεται την οδύνη των γάλλων φίλων, προσθέτοντας ότι η βάρβαρη επίθεση είχε ως στόχο τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τις οποίες δεν θα αποδεχθούν ποτέ. Η επίθεση του 2015 αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη Γαλλία, που υπήρξε στόχος πολλών τρομοκρατικών ενεργειών εκείνη τη χρονιά, περιλαμβάνοντας και την τραγωδία του Bataclan.
Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την ανάγκη για συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας την συνεχιζόμενη απειλή. Οι σημερινές τελετές μνήμης, στις οποίες θα συμμετάσχει ο Μακρόν και άλλοι επίσημοι, θα αρχίσουν στις 11:30 (τοπική ώρα) στην οδό Νικολά-Απέρ, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Charlie Hebdo το 2015, και θα ολοκληρωθούν με φόρο τιμής στους τέσσερις ομήρους που σκοτώθηκαν στο Hypercasher.
Το Charlie Hebdo συνεχίζει να ενσαρκώνει τον αγώνα για την ελευθερία, όπως ανέφερε ο Φαμπρίς Νικολινό, επιζών της επίθεσης. Με την ευκαιρία της επετείου, το περιοδικό κυκλοφορεί ένα ειδικό τεύχος που περιλαμβάνει 40 σκίτσα, εκ των οποίων το πιο χαρακτηριστικό θέτει ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης. Πολλές γαλλικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει το πρωτοσέλιδό τους στην επέτειο, καταδεικνύοντας την διαρκή ισλαμιστική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η σάτιρα και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της γαλλικής κοινωνίας, και σύμφωνα με τον Riss, τον διάδοχο του Charb, οι αξίες αυτές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από ποτέ, καθώς οι δυνάμεις του σκοταδιού απειλούν τη δημοκρατία. Η σάτιρα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένα μέσο που προάγει την αισιοδοξία και την επιθυμία για ζωή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr