Ανακαλύψεις σχετικά με την εξημέρωση των γατών στην αρχαία Αίγυπτο ανατρέπουν παλαιότερες θεωρίες. Οι γάτες πιθανόν έγιναν οι πρώτοι σύντροφοι των ανθρώπων μετά από μαζικές τελετουργικές θυσίες στην αρχαία Αίγυπτο, όπως υποδεικνύουν δύο πρόσφατες μελέτες που δημοσίευσε ο Independent. Η αρχαία Αίγυπτος, γνωστή ως το λίκνο του πολιτισμού, παρουσίασε τη λατρεία και την εξημέρωση των αιλουροειδών. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι εξημερωμένες μορφές αγριόγατων θυσιάζονταν σε τελετές αφιερωμένες στην θεά Μπαστέτ, υποδηλώνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των γατών και των ανθρώπων.
Στο παρελθόν, είχε ανακαλυφθεί ένας τάφος 9.500 ετών στην Κύπρο, ο οποίος περιείχε τα υπολείμματα ενός ανθρώπου και μιας γάτας. Αυτό το εύρημα υποδήλωνε ότι η εξημέρωση των γατών ίσως είχε ξεκινήσει εκεί, με τις γάτες να ακολουθούν τους πρώτους γεωργούς και να εξοικειώνονται σταδιακά με τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι τελευταίες γενετικές μελέτες προτείνουν ότι το ζώο από την Κύπρο ήταν στην πραγματικότητα ένα είδος αγριόγατας της Ευρώπης και όχι εξημερωμένο.
Η ανακάλυψη αυτή επαναφέρει την προσοχή στην Αίγυπτο, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι η εξημέρωση μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί μόλις πριν από 3.000 χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξημερωμένες γάτες δεν διαδόθηκαν στην Ευρώπη μέσω των νεολιθικών γεωργών, όπως είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι γάτες αρχικά συμμετείχαν σε θυσίες προς την Μπαστέτ πριν προσαρμοστούν στη ζωή ως κατοικίδια.
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι οι ναοί της Μπαστέτ βρίσκονταν σε περιοχές γεωργίας, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα πλούσιο σε τρωκτικά και τους φυσικούς τους θηρευτές, τις αγριόγατες. Αυτό το γεγονός ίσως ενίσχυσε τη σχέση των ανθρώπων με τις γάτες, οι οποίες τελικά έγιναν δημοφιλή κατοικίδια. Η εξημέρωση και διάδοση ζώων από λατρευτικές πρακτικές είναι ένα ενδιαφέρον και συχνό φαινόμενο στην ιστορία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr