Γατί και πώς πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται και τα άλλα εμβόλια εκτός του κορονοϊού

Γατί και πώς πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται και τα άλλα εμβόλια εκτός του κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού και το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι μετακινήσεις έχει επηρεάσει και την προληπτική ιατρική, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι την εποχή του Covid-19 ενδεχομένως δεν γίνονται όλα τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά, επισήμανε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα εμβόλια, όπως της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα, της HPV λοίμωξης κι άλλα, μπορούν να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Έτσι όπως είπε και ορισμένα παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα μπορούσαν με ασφάλεια να το κάνουν. Αναφερόμενη στο χρόνο που θα ενταχθούν γενικότερα τα παιδιά στον εμβολιασμό, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα αργήσει και δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε τρεις νέες επιστημονικές εξελίξεις που έχουν αισιόδοξα μηνύματα, όσον αφορά τον εμβολιασμό διεθνώς.

Όπως είπε, το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες όπως αυτές που επικρατούν μέσα σε ένα οικιακό ψυγείο. Αυτή η παρατήρηση όπως τόνισε έχει υποβληθεί στον FDA και εφόσον γίνει δεκτή, θα κάνει πιο εύκολη τη χρήση του εμβολίου στο μέλλον.

Αναφερόμενη σε μελέτες από το Ισραήλ που έγιναν σε 9.000 υγειονομικούς, είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπέρασε το 85% μετά από 15 ως 28 ημέρες από την πρώτη δόση και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο ότι φάνηκε ότι κατά 75% προλαμβάνει και την ασυμπτωματική νόσο. «Εάν επαληθευτεί αυτό το ποσοστό με την μείωση των ασυμπτωματικών φορέων μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή για την αποδοτικότητα των εμβολίων».

Μιλώντας για μια άλλη δημοσίευση, είπε ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι ανέφικτο, όμως ο ιός «μπορεί να συμβιώσει μαζί μας τα επόμενα χρόνια, χωρίς να μας απειλεί γιατί θα γίνει ενδημικός αλλά αβλαβής με τη φυσική νόσηση και τα εμβόλια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι η ανοσία που θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα ίσως και να αγγίξει το 20%, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο αν η ανοσία αυτή θα οφείλεται μόνο στα εμβόλια ή και στη φυσική νόσηση.

Σε άλλη ερώτηση για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είπε ότι «υπήρξαν πέντε αναφυλακτικές αντιδράσεις λόγω αλλεργίας οι οποίες ανατάχθηκαν επιτυχώς και μία περίπτωση που ακόμη δεν έχει λάβει τελική τεκμηρίωση αν η παρενέργεια που προκλήθηκε σχετίζεται με το εμβόλιο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play