Γάζα: Επαναλαμβάνει η κυβέρνηση του Ισραήλ την ετοιμότητά της για πόλεμο

Γάζα: Επαναλαμβάνει η κυβέρνηση του Ισραήλ την ετοιμότητά της για πόλεμο

Το Ισραήλ προειδοποιεί για την πιθανή αναβίωση των συγκρούσεων στη Γάζα αν δεν τηρηθούν οι όροι της κατάπαυσης του πυρός. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε χθες Κυριακή ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει οποιαδήποτε στιγμή τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η απόφαση να μην αποφυλακιστούν οι 620 παλαιστίνιοι κρατούμενοι ενδέχεται να επιφέρει αβεβαιότητα για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη φάση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου μετά από 15 μήνες συγκρούσεων, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της το ερχόμενο Σάββατο 1 Μαρτίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας δεν έχουν καν ξεκινήσει. Η Χαμάς αντέτεινε ότι η στάση του Ισραήλ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία, καλώντας τις μεσολαβούσες χώρες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να παρέμβουν.

Ο ειδικός απεσταλμένος του πρώην προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, πιθανόν την Τετάρτη, για να διαπραγματευτεί την παράταση της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στηρίζει την απόφαση να μην προχωρήσει η αποφυλάκιση των εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατούμενων, επισημαίνοντας την πρόθεση του προέδρου Τραμπ να υποστηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου στην απόφασή της να αντιμετωπίσει τη Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν εντατικές μάχες ανά πάσα στιγμή, με σχέδια ήδη έτοιμα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ενισχύσει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει εκδιώξει τουλάχιστον 40.000 Παλαιστινίους κατοίκους από τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου διεξάγονται ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play