Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την κατάληψη εδάφους, αναδεικνύοντας τη νομική αβεβαιότητα του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα. Σε μια πρωτοφανή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε την προοπτική οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό τη μόνιμη μετεγκατάσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε γειτονικές χώρες. Ο Τραμπ είχε προηγουμένως ζητήσει από την Αίγυπτο και την Ιορδανία να δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα, ωστόσο και οι δύο χώρες απέρριψαν τη σχετική πρόταση με σφοδρότητα.
Τα σχόλια του προέδρου προκάλεσαν άμεσες επικρίσεις και ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Όταν ερωτήθηκε για την νομική βάση της προτεινόμενης κατάληψης, ο Τραμπ δεν απάντησε, προσθέτοντας απλώς ότι θα ήταν μια «μακροπρόθεσμη θέση ιδιοκτησίας», υπονοώντας τη δυνατότητα χρήσης αμερικανικών στρατευμάτων.
Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την κατάληψη εδάφους με τη βία, ορίζοντας την ως πράξη επίθεσης, ενώ ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ προτρέπει τα κράτη να απέχουν από τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών. Η προτεινόμενη κίνηση του Τραμπ αναδεικνύει μια θεμελιώδη αντίθεση προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες ισχύουν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην κατάληψη της Γάζας, αυτό θα συνιστούσε παράνομη προσάρτηση εδάφους. Η Janina Dill, ειδικός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιστάσεις που να επιτρέπουν τη βίαιη κατάληψη εδάφους, καθώς και ότι η βίαιη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων θα ισοδυναμούσε με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας θα μπορούσε να καταστήσει το Παλαιστινιακό Κράτος ανέφικτο για πάντα, αναδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr