Αποκαλυπτικές μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών περιγράφουν τη ζώνη θανάτου στη Γάζα και τη στρατηγική καταστροφής. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών, όποιος εισέρχεται στη ζώνη θανάτου στη Γάζα γίνεται άμεσα στόχος, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σφοδρή στρατηγική των δυνάμεων IDF. Οι στρατιώτες ανέφεραν ότι είχαν εντολές να κατεδαφίζουν σπίτια, βιομηχανίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε βάθος ενός χιλιομέτρου μέσα στην περίμετρο, δημιουργώντας έτσι μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ζώνη θανάτου, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τη Χιροσίμα. Αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν μερικές από τις πρώτες που δημοσιεύονται μετά την κήρυξη του τελευταίου πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Η Περίμετρος» και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι ο επίσημος σκοπός του σχεδίου ήταν η δημιουργία μιας καθαρής λωρίδας γης, προσφέροντας πλήρη οπτική επαφή στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) για τον εντοπισμό και την εξόντωση μαχητών. Η εν λόγω περιοχή, χωρίς καλλιέργειες ή ανθρώπους, κατεδαφίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Οι στρατιώτες ανέφεραν ότι οι εντολές τους περιλάμβαναν την καταστροφή ολόκληρων κατοικημένων γειτονιών και άλλων δομών, οδηγώντας στη δημιουργία μιας εκτενούς ερημιάς κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.
Οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της στρατηγικής των IDF και αναδεικνύουν τον τρόπο που οι εντολές από ανώτατους αξιωματούχους συνδέονται με πράξεις εκδίκησης για τις επιθέσεις της Χαμάς. Αν και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στοχεύουν τη Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι IDF δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση και τις σχετικές μαρτυρίες.
Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τη νοοτροπία των στρατευμάτων και τις εντολές που λαμβάνουν για να δράσουν, οι οποίες φαίνεται να διαφοροποιούνται ανά μονάδα.
Καταστροφή και εκδίκηση γίνονται κεντρικά θέματα στις καταθέσεις των στρατιωτών, οι οποίοι αποκαλύπτουν την αίσθηση αναγκαιότητας που νιώθουν, ως απάντηση στις επιθέσεις, δηλώνοντας πως οι ενέργειές τους δεν αφορούν μόνο την εξόντωση των μαχητών αλλά πλήττουν και τις οικογένειές τους και την κοινωνική υποδομή τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr