Γάζα: Ο Μακρόν αναχωρεί για την Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με το αραβικό σχέδιο

Γάζα: Ο Μακρόν αναχωρεί για την Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με το αραβικό σχέδιο

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη λύση δύο κρατών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 7 και 8 Απριλίου για συνομιλίες που αφορούν το αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα αυτό, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θεωρείται αναγκαία, ειδικά μετά την επανέναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμη η απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς και η προώθηση μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού.

Το αραβικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από τα αραβικά κράτη, αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση της περιοχής που υπέστη σοβαρές ζημιές έπειτα από 15 μήνες πολέμου, διατηρώντας τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της. Αυτό το σχέδιο, ωστόσο, έχει απορριφθεί από το Ισραήλ και έχει επικριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Γαλλία προγραμματίζει να συμπροεδρεύσει με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο σε σύνοδο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επανεκκινήσει τη διαδικασία για τη λύση των δύο κρατών, η οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play