Γάζα: Οι τελευταίες εξελίξεις για την εκεχειρία και τους ομήρους

Γάζα: Οι τελευταίες εξελίξεις για την εκεχειρία και τους ομήρους

Αναλυτικές εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις στην Γάζα και τις προοπτικές της εκεχειρίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη το Σάββατο το βράδυ με τους κορυφαίους συμβούλους του και τους επικεφαλής ασφαλείας του, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Ντόχα σχετικά με την εκεχειρία και την κατάσταση των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth και των Times of Israel. Κρίσιμες είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Ντόχα. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες έως τότε, ο Νετανιάχου ενδέχεται να αποσύρει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ.

Παράλληλα, η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για νέες απελευθερώσεις ομήρων και παράταση της εκεχειρίας προβλέπει την επιστροφή πέντε ζωντανών και δέκα νεκρών ομήρων, όπως αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12. Η κατάπαυση του πυρός θα παραταθεί για άλλες 42-50 ημέρες και η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα συνεχιστεί.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το αίτημα του Ισραήλ για απελευθέρωση περισσότερων ζωντανών ομήρων, ενώ η Χαμάς ζητά εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για συζητήσεις σχετικά με τη δεύτερη φάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου. Εάν οι πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία με βάση τη νέα πρόταση του Γουίτκοφ, οι διαμεσολαβητές ενδέχεται να προτείνουν μια βραχυπρόθεσμη ρύθμιση, στην οποία θα απελευθερωθούν ορισμένοι ζωντανοί όμηροι και θα διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική, ιδιαίτερα για τους αμάχους και τα παιδιά. Η επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας στη χώρα θα γίνει εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις επόμενες 48 ώρες, όπως αναφέρει υψηλόβαθμη ισραηλινή πηγή. Τέλος, οι απαιτήσεις του Ισραήλ για εξορία των ηγετών της Χαμάς φαίνεται να μην αποτελούν προτεραιότητα στις τρέχουσες συνομιλίες, δεδομένης της αντίστασης που εκδηλώνεται από τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play