Γάζα: Σύνοδος κορυφής στην Σαουδική Αραβία για το μέλλον των Παλαιστινίων και αντεπίθεση κατά του Τραμπ

Γάζα: Σύνοδος κορυφής στην Σαουδική Αραβία για το μέλλον των Παλαιστινίων και αντεπίθεση κατά του Τραμπ

Σύνοδος κορυφής στην Σαουδική Αραβία εξετάζει εναλλακτικά σχέδια για την Γάζα, απαντώντας στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ. Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί σήμερα σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχουν οκτώ Άραβες ηγέτες, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο απάντησης στην προτεινόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας και την εκχώρηση της περιοχής υπό αμερικανικό έλεγχο, μετατρέποντας την σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άτυπης αδερφικής συνόδου μεταξύ των ηγετών των έξι χωρών του Κόλπου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα περιληφθούν στην ατζέντα της αραβικής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου.

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι, παρόλο που υπάρχει ευρεία συμφωνία κατά του σχεδίου Τραμπ στον αραβικό κόσμο, υπάρχουν διαφορές απόψεων σχετικά με τη διακυβέρνηση της περιοχής, το ρόλο της Χαμάς και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης. Βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή της αραβοϊσραηλινής διένεξης, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να καθορίσουν νέα και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα στην περιοχή.

Η ανοικοδόμηση της Γάζας εκτιμάται ότι θα κοστίσει 53 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πρόταση του Τραμπ για μετεγκατάσταση 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ το Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου εμφανίζεται θετικό απέναντι στο σχέδιο.

Πηγή της σαουδαραβικής ηγεσίας δήλωσε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ανοικοδόμησης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β της Ιορδανίας έχει δηλώσει ότι η Αίγυπτος θα προσφέρει απάντηση στο σχέδιο του Τραμπ. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έχει φθάσει στο Ριάντ, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του.

Η σύσκεψη θα εστιάσει σε αιγυπτιακό σχέδιο ανοικοδόμησης που περιλαμβάνει τρεις φάσεις, διάρκειας από τρία έως πέντε χρόνια, και θα απαιτήσει διεθνή διάσκεψη για την ανασυγκρότηση. Το σχέδιο αυτό επιδιώκει την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών, αν και η λύση αυτή απορρίπτεται από το Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του σχεδίου είναι η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο. Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι Άραβες ηγέτες συζητούν τον αποκλεισμό της Χαμάς από τη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play