Gen Z: Φιλοδώρημα ή Οικονομία; Προτεραιότητες και Αγορές

Gen Z: Φιλοδώρημα ή Οικονομία; Προτεραιότητες και Αγορές

Η Gen Z επηρεάζει σημαντικά την οικονομία με τις καταναλωτικές της προτιμήσεις και τον ψηφιακό τρόπο ζωής. Η γενιά Ζ έχει αναδειχθεί ως μια κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που εντυπωσιάζει με τις επιλογές της στους τομείς της εργασίας, της μόδας και των αγορών, επηρεάζοντας καθοριστικά την οικονομία και τις τρέχουσες τάσεις. Αυτή η γενιά περιλαμβάνει άτομα που γεννήθηκαν περίπου από το 1997 έως το 2012, θέτοντας τη στο μεταίχμιο ανάμεσα στη γενιά Άλφα και τους Millennials. Η Gen Z αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, φτάνοντας το 25%, και η αγοραστική της δύναμη αναμένεται να αγγίξει τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Η αναγκαιότητα για τις μάρκες να κατανοήσουν τις προτιμήσεις αυτής της γενιάς είναι επιτακτική, καθώς οι πωλήσεις θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από την ικανότητά τους να προσελκύσουν αυτή την κατηγορία καταναλωτών. Η πρόσφατη έρευνα του NielsenIQ επιβεβαιώνει ότι το 39% των ατόμων της Gen Z δηλώνει ότι το νοικοκυριό τους είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που αποδεικνύει την αισιοδοξία τους για την οικονομία. Σε αντίθεση, μόλις το 19% των Boomers δηλώνει το ίδιο.

Παρά την αισιοδοξία τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Η Gen Z, αν και δείχνει υψηλή αισιοδοξία, αντιμετωπίζει τις αγορές με προσοχή λόγω του πληθωρισμού. Η οικονομική τους κατάσταση τους έχει αναγκάσει να κάνουν περικοπές, με πολλές αγορές και ταξίδια να αναβάλλονται. Το 21% της Gen Z έχει αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των οικονομικών τους, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.

Με την αυξανόμενη εισοδηματική ικανότητα και την προθυμία για δαπάνες, η Gen Z θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία στο μέλλον. Η Bank of America αναφέρει ότι τα παγκόσμια εισοδήματα αναμένεται να φτάσουν τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες για τις μάρκες.

Η συμπεριφορά και οι προτεραιότητες της Gen Z είναι ήδη διαφορετικές σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, με έντονη έμφαση στη χρήση ψηφιακών πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 77% της γενιάς αναζητά μάρκες που είναι άμεσα διαθέσιμες online, ενώ το 74% επιθυμεί να προβάλλει τις μάρκες που επιλέγει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play