Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες και οι εργασίες δημιουργίας μουσειακού κελύφους για την προστασία και την ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ελκυστικός πολιτιστικός πόλος και παράλληλα ως σημαντικός αναπτυξιακός πόρος για τον Έβρο και τη Θράκη.
Ο ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τύμβους της περιοχής της Θράκης και τον μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, όπου έχουν βρεθεί τροχοφόρα οχήματα σε εξαιρετική κατάσταση. Η έρευνα της ανασκαφής αποκάλυψε τέσσερις λάκκους με υπολείμματα καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, συνοδευόμενων από πολυάριθμα χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα κτερίσματα (key001).
Το σύνολο των ευρημάτων χρονολογείται μεταξύ του 100 και του 150 μ.Χ. Σημαντική επιλογή στην εκθεσιακή ανάδειξη είναι η παρουσίαση των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων ως μία ενιαία ενότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν βιωματικά τις ταφικές τελετουργίες του τύμβου. Τα οστά των δεκαπέντε αλόγων διατηρούνται επί του εδάφους, ενώ τα συντηρημένα κτερίσματα των καύσεων εμφανίζονται ομαδοποιημένα σε προθήκες (key002).
Η πορεία της έκθεσης είναι κυκλική και αντιστοιχεί στη χρονολογική σειρά των ευρημάτων, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βιώσουν το χαρακτήρα και τη δομή του ταφικού συνόλου. Μέσω μιας διαδρομής με 18 αυτοτελείς στάσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν όλα τα στάδια της ταφικής διαδικασίας από τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. μέχρι τα μέσα της ίδιας περιόδου. Το σύνολο των κινητών ευρημάτων περιλαμβάνει πλήθος κτερισμάτων, μεταλλικών εξαρτημάτων και διακοσμητικών στοιχείων, καθιστώντας την ανασκαφή αυτή μια από τις πιο σημαντικές στον τομέα της αρχαιολογίας στην Ελλάδα.