Ανακαλύψτε την οργάνωση και τον σχεδιασμό πίσω από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Η 24η Απριλίου έχει καθοριστεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή η ημέρα τιμά τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε θάνατο λόγω λιμού και εξάντλησης, καθώς και εκείνων που υπέστησαν βιασμούς και βασανιστήρια κατόπιν εντολών του τουρκικού κράτους το 1915. Όπως σημειώνει ο Τανέρ Άκτσαμ, Τούρκος ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ των ΗΠΑ, η γενοκτονία δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα φανατικών δυνάμεων, αλλά μπορεί να είναι μια οργανωμένη πράξη κοινωνικής μηχανικής. Η εφαρμογή της βαρβαρότητας αυτής ισοδυναμεί με την εξάλειψη της αρμενικής παρουσίας στη Μικρασία.
Η αρχή της γενοκτονίας τοποθετείται ιστορικά στην 24η Απριλίου 1915, ημέρα που ξεκίνησαν οι φυλακίσεις και οι εκτοπίσεις Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις 13 χρόνια αργότερα, το ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ δημοσίευσε μαρτυρία του στρατηγού Πομιανκόφσκυ, ο οποίος περιέγραψε τις διαταγές που δόθηκαν για τον αφοπλισμό των Αρμενίων και τη συγκρότησή τους σε εργατικά τάγματα.
Καθ’ οδόν προς την εξόντωση, οι Αρμένιοι υπέστησαν σφαγές και εκτοπίσεις. Μέσα σε λίγους μήνες, όλοι οι Αρμένιοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και οδηγήθηκαν σε κακουχίες. Μόλις ελάχιστοι κατόρθωσαν να φτάσουν στον Ευφράτη, όπου πολλοί εκτός των άλλων αποδεκατίστηκαν.
Το αρμενικό Ολοκαύτωμα είναι γνωστό στον τουρκικό λαό από το 1918, και αρκετοί μάρτυρες έγιναν αυτόπτες της σφαγής και των μαζικών απελάσεων. Σημαντικές είναι οι αναφορές των Τούρκων πολιτικών της εποχής, όπως ο Αχμέντ Ριζά, που παραδέχτηκαν την ενοχή της τουρκικής κυβέρνησης.
Αυτή η ιστορική μνήμη συνεχίζει να επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας και Αρμενίας, ενώ η αναγνώριση της γενοκτονίας παραμένει ένα διαρκές ζήτημα συζήτησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr