Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου το 1968 μετατράπηκε σε μαζική διαδήλωση κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Την 1η Νοεμβρίου 1968, πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές μορφές της Ελλάδας. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του Κέντρου και πρωταγωνίστησε σε κρίσιμες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, γεγονός που του απέφερε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας».
Η κηδεία του Έλληνα πολιτικού θα μετατραπεί σε μία αυθόρμητη διαδήλωση του ελληνικού λαού ενάντια στη Χούντα. Η επιβολή της δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967 είχε προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην κοινωνία, και η κηδεία του Παπανδρέου αποτέλεσε αφορμή για την έκφραση της αντίθεσης κατά του καθεστώτος.
Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συνόδευσαν τη σορό του Παπανδρέου ως το Α’ Νεκροταφείο, σχηματίζοντας μία μεγάλη πομπή που σύντομα πήρε τη μορφή πορείας διαμαρτυρίας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η ψευδής επικύρωση του νέου συντάγματος από τη Χούντα μέσω ενός νόθου δημοψηφίσματος είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του λαού, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να εκφράσει την διαφωνία του στην κηδεία.
Όπως αναφέρει το περιοδικό ΤΟ ΒΗΜΑ, την 3η Νοεμβρίου 1968, «η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου έδωσε αφορμή για την πρώτη μαζική λαϊκή διαδήλωση κατά της δικτατορίας». Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες τέθηκαν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών αρχών, οι οποίες προειδοποίησαν για την παρουσία ατόμων που θα επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της τελετής.