Στις πρόσφατες παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και στις γεωοικονομικές επιπτώσεις που καταγράφονται, καθώς και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκο Δρόσο, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς και στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ. Ζαββού στον Νίκο Δρόσο.
-Κύριε Ζαββέ, υπό την ιδιότητά σας του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και με την εμπειρία σας ως πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία αναταραχή, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη, υπό το φως των δασμών που έρχονται και φεύγουν από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πώς ακριβώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση;
-Πράγματι, βρισκόμαστε σε μία γεωπολιτική δίνη. Πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς σε τι περιοχή και σε τι περίοδο βρισκόμαστε. Αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα των τελευταίων 80 ετών. Θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της Ρεάλ Πολιτίκ, όπου οι κανόνες του διεθνούς δικαίου παίζουν δευτερεύοντα ρόλο και κυριαρχεί η ισχύς. Οι γεωπολιτικοί κραδασμοί προέρχονται από μία τεράστια ένταση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Αυτό που βλέπουμε ως δασμούς είναι μια πρώτη αντίδραση. Είναι δύσκολο να έχουμε μια μόνιμη θέση υπό τις καθημερινές αλλαγές, αλλά πρέπει να είμαστε νηφάλιοι, προσεκτικοί και στιβαροί ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Η Ευρώπη έχει άμεσες και δομικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει, λόγω των αδυναμιών της. Πρώτον, το εμπόριο έχει γίνει σημαντικό στοιχείο γεωπολιτικής. Συνεπώς, απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, ενώ παράλληλα πρέπει να κινηθούμε προς μια ενιαία αμυντική πολιτική της Ευρώπης.
-Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πώς βλέπετε την κατάσταση, ειδικά στον τομέα του πληθωρισμού και των επιτοκίων; Η ύφεση που συνδέεται με την υπόθεση των δασμών, ίσως αναχαιτίσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων;
-Κοιτάξτε, ο πρόεδρος Trump έβαλε σε στασιμότητα τους δασμούς λόγω των αντιδράσεων στις αγορές και τον φόβο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού, που μπορεί να επηρεάσει και την Ευρώπη. Πρέπει να καλύψουμε τα κενά των 30 τελευταίων ετών, αρχίζοντας από την αμυντική πολιτική, τις επενδύσεις και την καινοτομία.
-Η αναταραχή αυτή μπορεί να συνιστά ευκαιρία για περαιτέρω ενοποίηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;
-Βέβαια, είναι μεγάλη ευκαιρία! Το αλλότριον δέος κινητοποιεί την Ευρώπη να δράσει. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα για να ολοκληρώσουμε την ενιαία αγορά και να υποστηρίξουμε τις κεφαλαιαγορές, καθώς χωρίς αυτές δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις προηγούμενες κατευθύνσεις.
-Αναφερθήκατε στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού. Αυτή η μεταστροφή αποτελεί μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για την επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.
-Αυτή τη στιγμή, η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να διπλασιάσουν ή και τριπλασιάσουν την παραγωγικότητα και είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή και να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα για να μην χάσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στη διεύθυνση: https://youtu.be/mSN4qksjHDY
Όλα τα video αρχεία των συνεντεύξεων από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με ελεύθερη πρόσβαση, βρίσκονται στη διεύθυνση: https://we.tl/ZAiWp0RKn8
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ