Γεωθερμία: Νέες τεχνολογίες υπόσχονται ενεργειακή επανάσταση

Γεωθερμία: Νέες τεχνολογίες υπόσχονται ενεργειακή επανάσταση

Ανακαλύψτε το μέλλον της γεωθερμίας και τις δυνατότητές της να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη. Η γεωθερμία, μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που εκμεταλλεύεται τη φυσική θερμότητα των υπόγειων στρωμάτων της γης, διαφαίνεται ως μια καινοτόμος λύση για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), η γεωθερμία έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 15% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, εφόσον συνεχιστεί η μείωση του κόστους των σχετικών προγραμμάτων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μόνο το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού προέρχεται από τη γεωθερμία.

Πιο συγκεκριμένα, η ενέργεια που προέρχεται από τα σωθικά της γης θα μπορούσε να προσφέρει έως 800 γιγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, έναντι μόλις 15 γιγαβάτ που παράγονται σήμερα. Η Τουρκία αποτελεί μία από τις χώρες που επενδύουν δυναμικά στον τομέα αυτό.

Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, οι νέες τεχνικές εξόρυξης και οι καινοτόμες τεχνολογίες αναμένονται να επιτρέψουν στη γεωθερμία να επεκταθεί πέρα από τις περιοχές με ηφαιστειακή ή τεκτονική δραστηριότητα. Επίσης, επισημαίνεται ότι η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωθερμίας, η οποία προσφέρει σταθερότητα και ευελιξία, ξεπερνώντας άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Η έκθεση του ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της γεωθερμίας μπορούν να μειωθούν, με στόχο να επιτευχθεί μείωση κόστους κατά 80% έως το 2035. Αν αυτό επιτευχθεί, οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμίας θα μπορούσαν να φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2035 και τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Αυτή τη στιγμή, οι κυριότερες χώρες που προχωρούν σε επενδύσεις στον τομέα είναι η Τουρκία, η Ινδονησία και η Κένυα, ενώ οι σημαντικότερες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις εγκαταστάσεις να έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο 1980-1995.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play