Γερμανία: Αυξάνονται οι συζητήσεις για στρατεύματα έτοιμα για πόλεμο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Γερμανία: Αυξάνονται οι συζητήσεις για στρατεύματα έτοιμα για πόλεμο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Γερμανία: Αμυντικές δαπάνες και στρατιωτική ετοιμότητα σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας. Οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για ενδεχόμενο πόλεμο, όπως επισήμανε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke. Αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες στη Γερμανία για την ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δαπανών, οι οποίες αυξάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης. Ο Πιστόριους τόνισε ότι απαιτείται ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός τουλάχιστον 80 ή 90 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2028 και μετά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αυστηρότερης κατάστασης ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, απειλώντας παράλληλα τους συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο. Εάν ο Πούτιν προχωρήσει σε επίθεση, οι γερμανικές δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, δήλωσε ο Πιστόριους.

Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται σε μια περίοδο όπου ασκούνται πιέσεις στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να επισημαίνει την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού πέρα από τον υφιστάμενο στόχο του 2% του ΑΕΠ. Επίσης, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να υποστήριξε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς.

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια τέτοια αύξηση στο προϋπολογισμό, ο Πιστόριους τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του φρένου χρέους της Γερμανίας, που περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ. Η τήρηση αυτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενδέχεται να καταστεί πολιτικά λανθασμένη στην τρέχουσα κατάσταση, καθώς μπορεί να πλήξει την κοινωνική ασφάλιση και να ενισχύσει τα εξτρεμιστικά κόμματα.

Ο υπουργός επιπλέον τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση του πολέμου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play