Γερμανία και Γαλλία: Οι προκλήσεις μιας αλληλεξάρτητης οικονομίας που επηρεάζει την ΕΕ

Γερμανία και Γαλλία: Οι προκλήσεις μιας αλληλεξάρτητης οικονομίας που επηρεάζει την ΕΕ

Οι οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας απειλούν την σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 25 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης συνεργασίας, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνιζε: «Όταν η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν, όλη η Ευρώπη προχωρά» Ωστόσο, η σημερινή εικόνα διαφέρει ριζικά, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης βιώνουν πολιτική και οικονομική αστάθεια. Αυτές οι χώρες αδυνατούν να διαχειριστούν τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, με τη Γερμανία να κατευθύνεται σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο και τη Γαλλία να μην έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε κάλπες πριν από το επόμενο καλοκαίρι. «Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού έχει μπροστά του το εξαιρετικά δύσκολο έργο να συγκροτήσει μια σταθερή κυβέρνηση» μετά την πρόσφατη κατάρρευση της πιο βραχύβιας κυβέρνησης στη Γαλλία από το 1958.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης από το Bundestag, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις. Με τη διαδικασία διάλυσης του κοινοβουλίου να έχει ξεκινήσει, η Γερμανία προγραμματίζει εκλογές εντός 60 ημερών.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία αγωνίζεται με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται να ξεπεράσει το 6,1% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ, καθιστώντας την λιγότερο φερέγγυα από την Ελλάδα.

Η πολιτική και οικονομική αδυναμία των δύο χωρών δημιουργεί αμφιβολίες για τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, καθώς Παρίσι και Βερολίνο, οι δύο βασικοί άξονες ισχύος της Ευρώπης, βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας.

«Η σύγκλιση των οικονομικών δυσχερειών των Γερμανίας και Γαλλίας αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΕΕ». Η ευρωπαϊκή ήπειρος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μήνες καθυστερήσεων και προκλήσεων, γεγονός που καθιστά τη συγκυρία αυτή ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευρωζώνη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play