Οι οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας διανύουν κρίσιμη πολιτική αστάθεια που επηρεάζει την Ευρώπη. Πριν από σχεδόν 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αμοιβαίας συνεργασίας, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υπογράμμισε ότι όταν η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν, όλη η Ευρώπη προχωρά. Όταν δεν το κάνουν, σταματάει. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά: οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις τους δοκιμάζονται από πολιτική αναταραχή. Η Γερμανία ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ στη Γαλλία η δυνατότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απαγορεύεται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού καλείται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αποστολή συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της πιο βραχύβιας κυβέρνησης από το 1958.
Η πολιτική αστάθεια φαίνεται να έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Γερμανία και Γαλλία να αντιμετωπίζουν εσωτερικές κρίσεις που επηρεάζουν το σύνολο του μπλοκ. Η προοπτική πρόωρης εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία εντείνει τις αβεβαιότητες, με τον αντίκτυπο να είναι δυσοίωνος και για τη Γαλλία. Αυτή η κοινή αστάθεια απειλεί την ικανότητα της ΕΕ να δράσει αποτελεσματικά την ώρα που οι προκλήσεις από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες αυξάνονται.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επιλέξει τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού ως τον τρίτο πρωθυπουργό της χρονιάς, αλλά τα παλιά προβλήματα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Οι προκλήσεις που προέρχονται από την άνοδο της ακροδεξιάς και οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις, μαζί με την απουσία σταθερής ηγεσίας στη Γερμανία, αναδεικνύουν ένα πολιτικό κενό που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί προειδοποιούν για τη διεύρυνση του χάσματος στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, με την ανάγκη λήψης αποφάσεων να γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η έλλειψη συντονισμού και καθοδήγησης από τις δύο κεντρικές δυνάμεις της Ευρώπης καθιστά αβέβαιες τις προτάσεις για κοινό δανεισμό και άλλες πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr