Οι εκλογές στη Γερμανία φέρνουν ανατροπές και προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης. Περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι, εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια νέοι που συμμετέχουν για πρώτη φορά, προσέρχονται στις κάλπες στη Γερμανία για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αλλά και τις προοπτικές για ολόκληρη την ήπειρο, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναθεωρούν τις εγγυήσεις ασφαλείας τους.
Η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία υπήρξε κεντρικό θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία, με επικριτές της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η νέα ηγεσία μπορεί να επιφέρει αλλαγές. Ο Χριστιανοδημακράτης Φρίντριχ Μερτς, πιθανός νέος καγκελάριος, αναγνωρίζει την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, αλλά οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί για τη δυνατότητα ουσιαστικής μεταρρύθμισης.
Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι ανησυχητική, με μειώσεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για τα έτη 2023 και 2024, και οι πιέσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι υποδομές να είναι αισθητές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Γερμανίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς σημαντικές ανατροπές, και ότι η προγραμματισμένη αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 2% μέσω της Ατζέντας 2030 φαίνεται μη ρεαλιστική.
Οι τρέχουσες προκλήσεις για την γερμανική οικονομία είναι πολλές, και η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων πολιτικών από το CDU/CSU, όπως οι φορολογικές περικοπές και η στήριξη της καινοτομίας, χρειάζεται να εξεταστεί προσεκτικά. Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία για ορισμένα θετικά αποτελέσματα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ωφελημένοι μπορεί να είναι περιορισμένοι και ότι οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν διαφορετικά τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr