Γερμανία: Υποψίες για σαμποτάζ πίσω από την καταστροφή υποθαλάσσιων καλωδίων

Γερμανία: Υποψίες για σαμποτάζ πίσω από την καταστροφή υποθαλάσσιων καλωδίων

Ανησυχία στη Γερμανία και τη Φινλανδία λόγω υποθαλάσσιου σαμποτάζ που επιβαρύνει την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, υποστήριξε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε μέρος δύο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα, φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ και μίας υβριδικής πράξης, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό. Οι ζημιές σε τμήμα των καλωδίων προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία και τη Φινλανδία σχετικά με την ασφάλεια της Ευρώπης, που υπόκειται στις συνέπειες του πολέμου με τη Ρωσία. Αντίστοιχα συμβάντα στις βαλτικές υποθαλάσσιες γραμμές έχουν αυξήσει την ανησυχία για σαμποτάζ από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός στη Γερμανία και τη Φινλανδία από την καταστροφή τμήματος της συγκεκριμένης γραμμής, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο στη Ρωσία, σύμφωνα με το BBC. Φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιου είδους φθορές δεν συμβαίνουν σε αυτές τις θάλασσες χωρίς εξωτερική σύγκρουση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η ζημιά μπορεί να χρειαστεί από 5 έως 15 μέρες να αποκατασταθεί.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ενώ οι αρμόδιες αρχές δίωξης ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε σαμποτάζ. Σε δήλωσή του ο εισαγγελέας Henrik Soderman δήλωσε ότι η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και εν εξελίξει και ότι περισσότερες πληροφορίες δεν υπάρχουν προς στιγμήν προς γνωστοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ένα συμβάν που θεωρείται κίνηση σαμποτάζ, σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα, όπου οι αγωγοί φυσικού αερίου της Nord Stream εξερράγησαν, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Αρκετές είναι οι απόψεις γύρω από το ποιος ή τι προκάλεσε το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου χωρίς να επιβεβαιωθούν υπάρχουν φήμες για εμπλοκή της Ουκρανίας, ή της Ρωσίας ή των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2023 ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας δέχθηκε σημαντικές φθορές. Στη συνέχεια, Φινλανδοί αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι η ζημιά είχε προκληθεί από ένα κινέζικο πλοίο που έσερνε πάνω από τον αγωγό την άγκυρά του.

Loading

Play