Συζήτηση των υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας σχετικά με κρίσιμα θέματα ενόψει των εκλογών. Στην εκλογική αρένα (Wahlarena), οι τέσσερις υποψήφιοι για την καγκελαρία στη Γερμανία, ο Ολαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Αλίς Βάιντελ (AfD), συμμετείχαν χθες το βράδυ σε μία σειρά ερωτήσεων πολιτών ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Κυριάρχησαν θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, η περίθαλψη, η στέγαση, η μετανάστευση και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Σολτς, ερωτηθείς σχετικά με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι «η ιστορική σημασία των γερμανοαμερικανικών σχέσεων έγκειται σε ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές. «Πρέπει να απορρίψουμε την ιδέα ότι ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία», σημείωσε.
Η κυρία Βάιντελ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυνε κριτική στις ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές του κόμματός της, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην οικονομική ανάκαμψη, διαμηνύοντας ότι «όποιος μπορεί να εργαστεί αλλά δεν το κάνει θα χάνει το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας». Ο καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερές συντάξεις, προκειμένου οι πολίτες που έχουν εργαστεί επί χρόνια να μπορούν να ζουν από αυτές.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έθιξε το θέμα της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης, η οποία δεν έχει προχωρήσει. Ο υποψήφιος των Πρασίνων χαρακτήρισε την πρόταση του Μερτς για λιγότερη ρύθμιση ως ανεπαρκή στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. «Εάν η Γερμανία υποχωρήσει από τους ευρωπαϊκούς στόχους, θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κίνημα για το κλίμα», προειδοποίησε.
Η συζήτηση ανέδειξε επίσης την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης, με τους υποψηφίους να εκφράζουν διαφοροποιημένες απόψεις. Η Βάιντελ υποστήριξε ότι «η μετανάστευση αιτούντων άσυλο πρέπει να διαχωρίζεται από την μετανάστευση αιτούντων εργασία», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται.
Οι υποψήφιοι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, φαίνεται να συμφωνούν ότι η κοινωνική πολιτική και οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν κεντρικά θέματα στις επερχόμενες εκλογές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr