Για μια «επίθεση που ξετυλίγεται με ταχύτατους ρυθμούς», με «ρεβανσισμό» και «ιδεολοψία», κατά της δημόσιας έρευνας και των ερευνητικών κέντρων, κατηγορεί την κυβέρνηση το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή του, ειδικότερα αναφέρει ότι «το πρώτο βήμα αφορά τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας, που επιχειρείται εν όψει της κατάρτισης του τακτικού προϋπολογισμού του 2020», καθώς «οι διοικήσεις των ερευνητικών κέντρων καλούνται να καταθέσουν μειωμένους τους προϋπολογισμούς τους για το 2020, στα επίπεδα του 2018». Σχολιάζει, δε, πως, με δεδομένο ότι «οι προϋπολογισμοί των Κέντρων καλύπτουν μόνο τη μισθοδοσία του υφιστάμενου προσωπικού, αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες» και ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα και για τις νέες θέσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στους προϋπολογισμούς των κέντρων».
«Το δεύτερο βήμα», όπως σημειώνεται, «αφορά την επίθεση της κυβέρνησης στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με σχετική τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα». Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση σήμερα ανατρέπει τον σκοπό και το μοντέλο διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ: Το Επιστημονικό Συμβούλιο, που είναι σήμερα όργανο διοίκησης με αυξημένες αρμοδιότητες, αποκτά πλέον γνωμοδοτικό ρόλο. Συστήνεται Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και φυσικά ορίζει ο αρμόδιος υπουργός. Το ΔΣ ορίζει και τις επιτροπές αξιολόγησης, κατόπιν εισήγησης (μη δεσμευτικής) του ΕΣ και έχει και την εποπτεία της αξιολόγησης. Ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης υποβαθμίζεται, αφού ναι μεν επιλέγει το Επιστημονικό Συμβούλιο, αυτό όμως πλέον δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες». Επιπλέον, σημειώνει ότι στους σκοπούς του ΕΛΙΔΕΚ περιλαμβάνονται η υποστήριξη της λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων και η χρηματοδότησή τους και «μετατρέπεται επομένως σε οργανισμό μεταφοράς τεχνολογίας».
Καταληκτικά, τονίζεται ότι αυτές οι παρεμβάσεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική άποψη «που ουσιαστικά οδηγεί στην απαξίωση της έρευνας και την επιστροφή στο παρελθόν, μακριά από ένα παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στη γνώση, στην οικονομία και την Κοινωνία της Γνώσης».