Για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, μίλησε στο in, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ

Για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, μίλησε στο in, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ

Σε μια συνέντευξη που αποκαλύπτει το φιλόδοξο όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Καφαντάρης μιλάει για το επερχόμενο συνέδριο της Ένωσης, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο, και για τις αλλαγές που αναμένονται να καθορίσουν το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο φαίνεται να είναι διαφορετικό φέτος. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Το μήνυμα του φετινού συνεδρίου μας, Επανεκκίνηση: Ισχυροί Δήμοι, κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη, συνοψίζει τη φιλοσοφία μας. Θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι πραγματικά λειτουργική, ανεξάρτητη και δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητά του. Ειδικά τώρα, με την παρουσία κορυφαίων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων, το συνέδριο σηματοδοτεί τη δέσμευσή μας για μια αναγκαία επανεκκίνηση της αυτοδιοίκησης.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχετε θέσει για το συνέδριο;

Φέτος, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τη Νέα Χάρτα Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο για τον Νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για δύο πολύτιμα εργαλεία που στοχεύουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση. Επιθυμούμε μια ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση που θα αφορά όχι μόνο τη διακυβέρνηση και την οικονομική διαχείριση, αλλά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια. Για την ΚΕΔΕ, η Χάρτα αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί με επιτυχία αυτή η νέα Χάρτα;

Η επιτυχής εφαρμογή της νέας Χάρτας απαιτεί τόλμη από την πλευρά της κυβέρνησης. Απαιτούμε να συνοδευτεί με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και εργαλεία ώστε να αναλάβουμε τις επιπλέον αρμοδιότητες που μας αναλογούν. Για παράδειγμα, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για το οικονομικό έτος 2024, απαιτούμε επιπλέον 450 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση. Χωρίς αυτούς τους πόρους, δεν μπορούμε να αναλάβουμε νέες ευθύνες.

Εκτός από τους οικονομικούς πόρους, ποια άλλα ζητήματα θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού, ειδικά στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Μετά από μια δεκαετία αναστολής νέων προσλήψεων και τη συνταξιοδότηση πολλών υπαλλήλων, οι δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Αυτό το ζήτημα γίνεται όλο και πιο σοβαρό, με αποτέλεσμα να πλήττεται η καθημερινή λειτουργία μας.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια;

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές και μεγάλες. Η κλιματική κρίση, τα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα, όπως η στέγαση, η φτώχεια και η ασφάλεια, καθώς και η ενεργειακή αυτάρκεια, είναι θέματα στα οποία η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο. Για να τα διαχειριστούμε όλα αυτά, χρειάζεται να μας δοθούν τα κατάλληλα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία.

Τι θα θέλατε να πετύχετε για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης μέσα από αυτή την επανεκκίνηση;

Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι ισχυρή, οικονομικά ανεξάρτητη και λειτουργικά αυτόνομη. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες μας τις υπηρεσίες που δικαιούνται, με δήμους που έχουν ανθρώπινο πρόσωπο και μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη σε κάθε του ανάγκη. Η επανεκκίνηση αυτή πρέπει να γίνει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Loading

Play