Γιάννης Αποστολάκης: Ο αγώνας κατά της λήθης

Γιάννης Αποστολάκης: Ο αγώνας κατά της λήθης

Εξερεύνηση της κληρονομιάς του Γιάννη Αποστολάκη και της επιρροής του στη νεοελληνική φιλολογία. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αποστολάκη αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια ενάντια στη λήθη, όχι μόνο σε φιλολογικό επίπεδο. Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε, στις 16 Μαΐου 2019, μια ημερίδα με σκοπό την αναψηλάφηση του έργου του φιλόλογου και κριτικού, ο οποίος γεννήθηκε στη Μεσσηνία και υπηρέτησε την νεοελληνική ποίηση με πρωτοτυπία. Ο Γιάννης Αποστολάκης, με την πνευματική του παρουσία κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, άφησε ανεξίτηλα ίχνη, αν και με το πέρασμα του χρόνου αυτά φαίνονται να ατονίζουν. Αυτό το γεγονός, σε μεγάλο βαθμό, απορρέει από την αδιάλλακτη στάση του ως προς τις λογοτεχνικές του απόψεις. Η ισχυρή κριτική του, κυρίως στους νεοέλληνες ποιητές, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διλημμάτων στη μελέτη του έργου του, ενθουσιώδεις αναγνωρίσεις και κατηγορίες απόρριψης να προκύπτουν από ιδεολογικές, περισσότερο παρά επιστημονικές, προσεγγίσεις. Η ημερίδα του 2019 αποσκοπούσε στην αποδεσμευτική επαναξιολόγηση του έργου του, όπως παρατήρησε ο Αλέξης Πολίτης.

Ο Γιάννης Αποστολάκης, που γεννήθηκε το 1886 στα Φιλιατρά και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε σημαντική επίδραση στη λογοτεχνία, εκδίδοντας περιοδικά και συγγράφοντας έργα που άλλαξαν την αντίληψη της δημοτικής ποίησης. Αν και η φιλόδοξη του μελέτη Η ποίηση στη ζωή μας έχει χαρακτηριστεί μελέτη, υπερβαίνει τις καθορισμένες μορφές μελέτης ή δοκιμίου και διακρίνεται από την έντονη προσωπική του γραφή. Αξιοσημείωτη είναι η ικανότητά του να συνδυάζει την τέχνη της κριτικής με την προσωπική του αισθητική αντίληψη, αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονται με τη λαϊκή μουσική και τη φιλολογία.

Η εργασία του έχει καταγραφεί στη συνείδηση των μελετητών της νεοελληνικής ποίησης, καθώς η σκέψη του για τη δομή και τη λειτουργία του δημοτικού τραγουδιού έχει ανοίξει νέους δρόμους στην κατανόηση του λαϊκού πολιτισμού. Η επιρροή του παραμένει ενεργή, αναγκάζοντας τους σύγχρονους κριτικούς να αντιμετωπίσουν τα πορίσματά του. Η μελέτη του Αποστολάκη συνεχίζει να είναι ένα θεμελιώδες σημείο αναφοράς για τις σπουδές της νεοελληνικής γραμματολογίας, με την επιθετική του γραφή να αποτυπώνει την κριτική του ικανότητα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play