Εξερεύνηση της ζωής και του έργου του Γιάννη Κορδάτου, του εξέχοντα μαρξιστή ιστορικού της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Το απόγευμα της 29ης Απριλίου 1961, πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο Καλλιθέας η κηδεία του Γιάννη Κορδάτου, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους μαρξιστές ιστορικούς και διανοούμενους της 20ής αιώνα στην Ελλάδα. Στην τελετή, που διοργανώθηκε με τη στήριξη της ΕΔΑ, παραβρέθηκαν προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και της πολιτικής, καθώς και πλήθος κόσμου, αν και δεν υπήρχε καμία επίσημη εκπροσώπηση.
Γεννημένος το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου, ο Γιάννης Κορδάτος απεβίωσε στην Αθήνα την 28η Απριλίου 1961. Προερχόμενος από μεσοαστική οικογένεια, φοίτησε σε σχολεία της Μαγνησίας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, πριν εγγραφεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1917. Στη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κορδάτος αναπτύσσει πολυδιάστατη δράση, που χαρακτηρίζεται από ήθος, πίστη στην ιδεολογία του και σημαντική συγγραφική παραγωγή.
Ο Κορδάτος, συνεχιστής του έργου του Γεωργίου Σκληρού, του θεμελιωτή του ελληνικού μαρξισμού, συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα. Η συμβολή του στη διαμόρφωση της ελληνικής μαρξιστικής ιστορικής σχολής υπήρξε καθοριστική.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του περιλαμβάνονται: Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Νεοελληνική πολιτική ιστορία, και Ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος. Τα έργα του διακρίνονται για τη γνωστική τους δύναμη και την εκτενή ερευνητική τους βάση, ενώ οι απόψεις του για το γλωσσικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, όπως καταδεικνύεται στη μελέτη του για τον Δημοτικισμό.
Ως ιδεολόγος και αγωνιστής, ο Κορδάτος κατείχε μια από τις κορυφαίες θέσεις στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της εποχής του. Εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), προδρόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ). Ωστόσο, η απομάκρυνση του από το ΚΚΕ συνέβη λόγω ιδεολογικών διαφορών, και μετέπειτα αφοσιώθηκε στην ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα.
Η κληρονομιά του Γιάννη Κορδάτου εξακολουθεί να επηρεάζει τις συζητήσεις για την ελληνική ιστορία και πολιτική, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια εμβάθυνση στα κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα που τον απασχόλησαν. Αναγνωρίστηκε για την αυθεντικότητα και το πάθος του, παραμένοντας μια κεντρική φιγούρα στη διανόηση της εποχής του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr