Αναλύουμε γιατί η τιμή του ελαιόλαδου δεν υποχωρεί, παρά την αυξημένη παραγωγή και τις χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς. Η τιμή του ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ παραμένει υψηλή, κυμαινόμενη από 12 έως 15 ευρώ το λίτρο, παρά την αύξηση της παραγωγής φέτος, με την χώρα να ανακτά τις καλές χρονιές και τη συνολική συγκομιδή να υπολογίζεται στους 250.000 τόνους. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά αυτή δεν αποτυπώνεται στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Για να μπορέσει ο καταναλωτής να προμηθευτεί ελαιόλαδο σε λογική τιμή, περίπου 7 ευρώ το κιλό, θα πρέπει να το αγοράσει απευθείας από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από φήμες σχετικά με αυστηρές ποινές για τη μεταφορά ελαιόλαδου σε τενεκέδες, μια πρακτική που είναι κοινή στην ελληνική κοινωνία.
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν διαψεύσει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα για την οικιακή χρήση του ελαιόλαδου, ενώ οι εμπορικές εταιρείες ελαιόλαδου πιέζουν για αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να σταματήσει η πώληση ανώνυμων προϊόντων, η οποία αφορά περίπου 60.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως. Η νοθεία αποτελεί σοβαρό ζήτημα, με πολλούς καταναλωτές να αγοράζουν ελαιόλαδο κακής ποιότητας χωρίς να το γνωρίζουν.
Πολλοί ελαιοπαραγωγοί προτιμούν να κρατήσουν το λάδι τους αποθηκευμένο, περιμένοντας καλύτερες τιμές, ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες κυριαρχούν στην αγορά, ελέγχοντας την τιμή και επηρεάζοντας την προσφορά. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, η μέση τιμή αγοράς του ελαιόλαδου από τους εμπόρους είναι 4,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να περιμένουν για καλύτερες προσφορές. Η διαφορά τιμής μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης οφείλεται σε πολλούς μεσάζοντες που αυξάνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr