Γιατί οι Αμερικανοί αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Ευρώπη;

Γιατί οι Αμερικανοί αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Ευρώπη;

Αναλύσεις για την πιθανή απόσυρση 10.000 στρατιωτών των ΗΠΑ από την Ευρώπη και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική. Πρόσφατα, το NBC News ανακοίνωσε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την πρόταση για την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη. Η στρατηγική του προεδρικού γραφείου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη πρόκειται να υποστεί ριζικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον Τζον Ντένι, καθηγητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Πολεμικού Κολλεγίου του Στρατού των ΗΠΑ, οι λόγοι για αυτή την αναθεώρηση είναι αρκετοί και σημαντικοί.

Η τρέχουσα πολιτική μείωσης δαπανών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, είναι ένας από αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντένι στο Foreign Policy. Υπάρχει αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να τηρούν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στην Ευρώπη, αν επιθυμούν να εστιάσουν στις απειλές που προέρχονται από την Κίνα. Μια δεύτερη εξήγηση, όπως αναφέρει ο ειδικός, είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει ότι μια μειωμένη στρατηγική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι τελευταίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, δείχνουν την επιθυμία του Λευκού Οίκου να επαναθερμάνει τους δεσμούς με το Κρεμλίνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντένι επισημαίνει ότι μια στενότερη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της ρωσικής εξάρτησης από την Κίνα, αν και η άποψη αυτή προκαλεί σκεπτικισμό σε αρκετούς ειδικούς.

Ο Ντένι καταλήγει ότι οι σχεδιαζόμενες μειώσεις δυνάμεων δεν είναι απλώς μέτρα οικονομίας, αλλά και μια προσπάθεια διόρθωσης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίπαλο και το ΝΑΤΟ ως προϊόν μιας άδικης εξάρτησης των Ευρωπαίων και Καναδών από τις ΗΠΑ. Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον της ηπείρου. Οι παρατηρητές μπορεί να εκλάβουν τη μείωση των δυνάμεων ως αναγκαία διόρθωση αυτής της ανισορροπίας, αλλά απαιτείται προσοχή στο πώς και πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτή η απόσυρση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play