Ανακαλύψτε τους λόγους πίσω από το κλάμα όταν κόβετε κρεμμύδια και τρόπους για να μειώσετε τα δάκρυα. Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές, ειδικά στην ελληνική κουζίνα, και είναι γνωστά για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους στην υγεία, όπως η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας και της υγείας του εντέρου. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα. Η επιστήμη προσφέρει μια εξήγηση για το φαινόμενο αυτό και προτείνει πρακτικούς τρόπους για να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία όταν τα κόβουμε.
Οι χαρακτηριστικές γεύσεις της οικογένειας των κρεμμυδιών προέρχονται από την αμυντική χρήση του θείου. Τα φυτά απορροφούν θείο από το έδαφος και το ενσωματώνουν σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους χημικών ενώσεων, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν τα κύτταρα του κρεμμυδιού διαταράσσονται. Αυτό απελευθερώνει ένζυμα που σπάνε τα μόρια αυτών των ενώσεων, παράγοντας ερεθιστικά θειούχα μόρια.
Η πτητική χημική ουσία που απελευθερώνεται από το τεμαχισμένο κρεμμύδι επιτίθεται στις νευρικές απολήξεις στα μάτια και στη μύτη μας, προκαλώντας δάκρυα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση του κλάματος, όπως ο τύπος και η ηλικία του κρεμμυδιού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τα δάκρυα:
– Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι, το οποίο μειώνει την ποσότητα των ερεθιστικών ουσιών που απελευθερώνονται.
– Βάλτε τα κρεμμύδια στο ψυγείο για περίπου μία ώρα πριν το κόψιμο, μειώνοντας έτσι την ένταση των πτητικών μορίων.
Αυτές οι απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία του μαγειρέματος πιο ευχάριστη και λιγότερο ενοχλητική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr