Αναδρομή στη ζωή και το έργο του Γιώργου Χειμωνά, του σπουδαίου λαϊκού συγγραφέα και μεταφραστή. Πέρασε ήδη ένας χρόνος, καθώς ο Γιώργος Χειμωνάς, σφραγίζοντας το τέλος της ζωής του στο Παρίσι, άφησε πίσω του έναν αέρα πένθους στους δικούς του και στους φίλους του, οι οποίοι βίωσαν τον απροσδόκητο θάνατό του. Η απώλεια αυτή δεν συνόδευσε μόνο τη φυσική του παρουσία αλλά και όλα τα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του χειρόγραφου Γερτρούδη, που όπως γνωρίζω, ο Χειμωνάς είχε φανταστεί ως την κορυφή της λογοτεχνικής του δημιουργίας. Οι κοντινοί του ξέρουν ότι το έργο είχε ξεκινήσει, καθώς είχαν ακούσει τον ίδιο να διαβάζει κάποιες σελίδες του. Όμως, η τύχη του χειρογράφου παραμένει άγνωστη. Αυτή η απώλεια συνδυάζεται με τον διπλό χαμό του Χειμωνά, δημιουργώντας την αίσθηση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα ενός μυθιστορήματος, εάν ο ίδιος είχε ακόμα τη δυνατότητα να το γράψει.
Ο Γιώργος Χειμωνάς ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε μια ζωή με την έννοια του θανάτου, αναζητώντας κάθε φορά την τέλεια λογοτεχνική του δημιουργία. Ενδυόμενος πάντα στα μαύρα, έμοιαζε με τον ιππότη από την Έβδομη Σφραγίδα του Μπέργκμαν. Η τελευταία φορά που τον είδα, μετά από μια οδυνηρή περιπέτεια στο νοσοκομείο, φαινόταν υγιής και ζωντανός, σαν να ετοίμαζε το σώμα του για την τελευταία του θυσία.
Η δημιουργική του δύναμη συνδυάζει αθώο μεγαλείο με μια βασανιστική μανία. Αυτή η ιδιαιτερότητα στην έκφρασή του έχει σοκάρει τη λογοτεχνική μας σκηνή, καθώς προτιμά την απλότητα σε μορφή και νόημα, στοιχεία που προσελκύουν αλλά και μπερδεύουν τους αναγνώστες. Πολλοί, παρασύρονται σε εσφαλμένες ερμηνείες, θεωρώντας τα κείμενά του μεγαλοστομίες, αντί για την κυριολεκτική τους φύση.
Αντιθέτως, ο Γιώργος Χειμωνάς ήταν, στην πραγματικότητα, ένας συγγραφέας με βαθιά λαϊκή φωνή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την παρατακτική του γλώσσα και την ειλικρίνεια στην προσωπογραφία των κειμένων του, στοιχεία που αποδεικνύουν την πολιτισμική του ταυτότητα. Η κληρονομιά του περιλαμβάνει εννέα πρωτότυπα πεζογραφήματα και σημαντικό μεταφραστικό έργο, αφήνοντας μια αναμφισβήτητη σφραγίδα στη λογοτεχνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr