Γιώργος Σεφέρης: Η δημόσια δήλωσή του κατά της χούντας της 21ης Απριλίου

Γιώργος Σεφέρης: Η δημόσια δήλωσή του κατά της χούντας της 21ης Απριλίου

Η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της χούντας προκάλεσε διεθνή αίσθηση και οδήγησε σε σοβαρές αντιδράσεις. Ο Μάρτιος του 1969 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς ο Γιώργος Σεφέρης, έξι χρόνια μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και σχεδόν δύο χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών, προχώρησε σε μια δημόσια δήλωση κατά της δικτατορίας που είχε επιβληθεί στις 21 Απριλίου 1967.

Η δήλωση του Σεφέρη ήταν μια απερίφραστη καταδίκη του καθεστώτος και αποκάλυψε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα. Παρά τη συνειδητή απόφασή του να απέχει από τα πολιτικά, η επιτακτική ανάγκη να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι σε ένα καθεστώς που καταστρατηγούσε τις αξίες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τον ώθησε να αναλάβει δημόσια θέση.

«Μολονότι προσπάθησα να κρατηθώ έξω από τα πολιτικά, η σημερινή κατάσταση επιβάλλει να μιλήσω. Κλείνουν δύο χρόνια από τότε που έχουμε υποστεί ένα καθεστώς αντίθετο στα ιδεώδη για τα οποία πάλεψε ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε. Αυτό το καθεστώς μας επιβάλλει μία κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης και καταστροφής των πνευματικών αξιών.

Η αντίδραση της Χούντας υπήρξε άμεση και σφοδρή. Η δήλωση του Σεφέρη, η οποία ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και μεταδόθηκε από το βρετανικό BBC, προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους δικτάτορες. Αντέτειναν με δημόσια ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την δήλωση «αντίνομον» και υποστηρίζοντας ότι η επανάσταση της 21ης Απριλίου υπηρέτησε τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές μόνο να αποτρέψουν τη διεθνή κατακραυγή δεν μπόρεσαν.

Η πνευματική ζωή της χώρας ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση και περιορισμούς, αλλά η πρωτοβουλία του Σεφέρη, λίγους μήνες αργότερα, θα οδηγούσε στη δημιουργία των «Δεκαοχτώ Κειμένων», ένα εμβληματικό έργο ενάντια στη δικτατορία που αναδείκνυε την αντίσταση των πνευματικών ανθρώπων απέναντι στη λογοκρισία.

Η ιστορική αυτή στιγμή όχι μόνο καταδεικνύει τον ρόλο της τέχνης ως όπλου απέναντι στην καταπίεση αλλά και την αξία της ατομικής φωνής σε περιόδους κρίσης.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play