Γκ. Μαγιορκίνης: Σε αυξητική φάση η επιδημική καμπύλη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Γκ. Μαγιορκίνης: Σε αυξητική φάση η επιδημική καμπύλη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση.

Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο.

Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος παράλληλα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Τέσσερα βασικά ερωτήματα που έχουν οι επιστήμονες για την ευλογιά των πιθήκων

Α. Λινού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο κόσμος να μην ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων αλλά να προσέχει – Απίθανο να μην εμφανιστεί και στην Ελλάδα

Στο ερώτημα πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π χ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων.

Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής». Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Εικάζει όμως ότι εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές κι αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτή η έξαρση. «Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σσ έκρηξη)».

Δείτε επίσης: Υπογράφηκε η νέα Ελληνογαλλική Συμφωνία για κινηματογραφικές συμπαραγωγές

Loading