Γλυπτά του Παρθενώνα: Επανεξέταση του χρόνιου ζητήματος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Επανεξέταση του χρόνιου ζητήματος

Αναδρομή στην ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα και οι επίκαιροι διάλογοι για τον επαναπατρισμό τους. Στο προσκήνιο της επικαιρότητας σήμερα, το ζήτημα των Γλυπτών ή Μαρμάρων του Παρθενώνα επανέρχεται, με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο. Πρόκειται, ως γνωστόν, για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν βιαίως από τον λόρδο Έλγιν και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, γεγονός που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο λογοτέχνης Δημήτρης Ψαθάς είχε καταθέσει ένα καυστικό άρθρο το 1961, προβάλλοντας τη θέση της Ελλάδας που διαρκώς ζητεί τον επαναπατρισμό των γλυπτών.

Ο Ψαθάς, σε επιστολή του προς τον Έλγιν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετέπειτα τύχη των γλυπτών, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία τους και την ανάγκη της επιστροφής τους στην πατρίδα τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Άγγελος Τσουκαλάς, είχε ζητήσει συνέχιση της συζήτησης για τον επαναπατρισμό τους, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις.

Αυτή η επιστολή, γεμάτη ειρωνεία και σάτιρα, υπογραμμίζει τη διαχρονική ανάγκη των Ελλήνων για δικαίωση και για την απόδοση των πολιτιστικών τους θησαυρών. Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και την κληρονομιά αυτών των γλυπτών, παραμένουν ζωντανές, καθώς οι διεθνείς σχέσεις και τα πολιτιστικά θέματα συγχέονται άρρηκτα.

Loading

Play