Η Κίνα αξιοποιεί ποικιλία εργαλείων για τη διαχείριση του γουάν στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Το γουάν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας των τελευταίων 16 μηνών σε σχέση με το δολάριο, καθώς επιτείνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα διαθέτει μια σειρά εργαλείων για τη διαχείριση του γουάν, καθώς το νόμισμα έχει προσεγγίσει το αδύναμο άκρο της επιτρεπόμενης ζώνης διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διαχειρίζεται το σύστημα ελεγχόμενης διακύμανσης στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι απλή, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.
Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα περιλαμβάνουν και διαφανή στοιχεία, όπως η ημερήσια ισοτιμία αναφοράς (fixing), καθώς και λιγότερο διαφανή μέτρα, όπως η πιθανή πίεση στις τράπεζες να μην στοιχηματίζουν κατά του γουάν σε ιδιωτικές συναλλαγές. Η ημερήσια ισοτιμία αναφοράς είναι το πιο προφανές εργαλείο της PBOC για την επηρεασμό του νομίσματος, που καθορίζεται καθημερινά στις 9:15 π.μ. ώρα Πεκίνου. Αυτή η ισοτιμία επιτρέπει στο γουάν να κινείται εντός +/-2% της αναφοράς και λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως οι ισοτιμίες της προηγούμενης ημέρας και η κίνηση έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
Η εξέλιξη του ημερήσιου fixing έχει υποστεί πολλές μεταρρυθμίσεις με την πάροδο των χρόνων, προκειμένου να καταστεί πιο βασισμένο στην αγορά. Από τον Ιανουάριο του 2006, η Κίνα έχει επιτρέψει στο γουάν να διαπραγματεύεται εντός ορισμένων ορίων, με τον προσδιορισμό των τιμών να αναθεωρείται τακτικά. Οι ρυθμιστικές αρχές, στοχεύοντας στη διατήρηση της σταθερότητας, συχνά επικαλούνται τις οδηγίες από την Επιτροπή Συναλλάγματος της Κίνας και λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη μεγάλης διακύμανσης των ισοτιμιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr