Στη “μάχη” της περαιτέρω ενίσχυσης των νοσοκομείων και γενικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας με πολύτιμο υγειονομικό υλικό έχει αποδυθεί η Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και ήδη έχουν φθάσει ή αναμένονται τις προσεχείς ημέρες συνολικά 14 πτήσεις με αναπνευστήρες, μάσκες, προστατευτικές ιατρικές στολές κ.α. από χώρες του εξωτερικού. Όπως ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος μέσω της οικονομικής διπλωματίας ενισχύει την προσπάθεια για προμήθεια του αναγκαίου υλικού, έχουν ήδη προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις το επόμενο διάστημα. Έτσι παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε διεθνές επίπεδο χτίζεται και μάλιστα εντός της εβδομάδας, η επάρκεια σε υγειονομικό υλικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Από την πρώτη στιγμή που κατέστη προφανές ότι ο Covid-19 θα χτυπήσει αναπόφευκτα και τη δική μας πόρτα και συνεπώς οι ανάγκες σε υγειονομικό υλικό θα είναι μεγαλύτερες, στη Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης, σήμανε “συναγερμός” και πλέον προτεραιότητα έγινε ο στόχος της κάλυψης των αναγκών της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα, σε στενή διυπουργική συνεργασία. Εξήγησε ότι αμέσως δημιουργήθηκε μία μεγάλη αλυσίδα μεταξύ του Μαξίμου, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Εξωτερικών με το δίκτυό του στο εξωτερικό, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα – ανθρώπους, εταιρίες και ιδρύματα – σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού. Πέρα από τον κ. Δημητριάδη, και πάντα υπό την άμεση επίβλεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο κορμός της ομάδας αποτελείται από τον Μάριο Θεμιστοκλέους, επικεφαλής της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, τον Γιώργο Μυλωνάκη, Γενικό Γραμματέα της Βουλής, τον Γιάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, και τον Δημήτρη Πανταζή, επικεφαλής του ΙΦΕΤ.
“Στόχος μας είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πάμε αρκετά καλά” τόνισε, ενώ όπως ανέφερε για τον ίδιο ισχύει το “μένουμε γραφείο” καθώς η προσπάθεια είναι συνεχής και σε 24ωρη βάση λόγω των διαφορετικών χρονικών ζωνών για τον συντονισμό με πολλές χώρες του πλανήτη δεδομένου ότι τα αποθέματα ήταν περιορισμένα και η ζήτηση, από πολλές χώρες, ιδιαίτερα μεγάλη. “Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, τώρα όμως εξασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες και άρχισαν να έρχονται τα αεροπλάνα” είπε και πρόσθεσε: “Έχουν έρθει ήδη 7 πτήσεις με υγειονομικό υλικό, αναμένουμε άλλες 3 άμεσα με τις οποίες θα δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό απόθεμα, ενώ με 4 επιπλέον ήδη προγραμματισμένες θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω στην επάρκεια που θα έχουμε δημιουργήσει”.
Πτήσεις και υλικά που έχουν έρθει ως σήμερα:
1. Air China – δωρεά από Κίνα: 21.03.2020
Υγειονομικό υλικό περίπου 10 τόνων με 50.000 ειδικές μάσκες Ν95, 1.000.000 χειρουργικές μάσκες, 10.000 ιατρικές προστατευτικές στολές, 10.000 ιατρικά γυαλιά, 20.000 ιατρικά γάντια και 10.000 ιατρικά καλύμματα υποδημάτων.
2. Etihad Airlines -δωρεά από ΗΑΕ: 26.03.2020
Υγειονομικό υλικό περίπου 11 τόνων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικές φόρμες ιατρικής προστασίας, ιατρικά γάντια, καλύμματα ιατρικών παπουτσιών και αντισηπτικά.
3. Aegean Airlines, 29.03.2020
Δωρεά από Ίδρυμα Ωνάση 1.700.000 χειρουργικές μάσκες.
Επίσης μεταφορά 28 κιβωτίων με ειδικές φόρμες ιατρικής προστασίας για την Κύπρο
4. Μισθωμένη πτήση Golden Cargo, 31.03.2020
Δωρεά από Ίδρυμα Ωνάση: 8.336.000 χειρουργικές μάσκες
Δωρεά Λασκαρίδη: μάσκες FPP3 και FPP2
Δωρεά China National Building Material: ασπίδες προσώπου
5. Aegean Airlines, 1.04.2020
Δωρεά από Ίδρυμα Ωνάση 3.000.000 χειρουργικές μάσκες
Συνολική προσφορά από Ίδρυμα Ωνάση 13.000.000 χειρουργικές μάσκες
6. Μισθωμένη πτήση Golden Cargo (Antonov), 1.04.2020
Παραγγελία ΙΦΕΤ: χειρουργικές μάσκες, μάσκες FPP2, ασπίδες προσώπου, TYVEK στολές και μπότες ποδονάρια
Δωρεά Προκοπίου: TYVEK στολές και αδιάβροχες στολές.
7. Μισθωμένη πτήση Golden Cargo, 2.04.2020
Δωρεά Προκοπίου: 2.500.000 γάντια
Οι επόμενες πτήσεις που αναμένονται είναι μισθωμένες από τη ΔΕΗ με υγειονομικό υλικό που αγόρασε, όπως ιατρικές μάσκες, γυαλιά, στολές κλπ, και προβλεπόμενη άφιξη την Κυριακή 5 Απριλίου και την προσεχή Τρίτη 7 Απριλίου. Επίσης, είναι υπό προγραμματισμό με την Aegean για την επόμενη εβδομάδα μία από τη Σαγκάη και άλλες τρεις από την Τιαντζίν.
Παράλληλα, ήδη σχεδιάζονται και θα συνεχίζονται μέσα στον Απρίλιο, επιπλέον αφίξεις πτήσεων με το απαραίτητο ιατρικό υλικό.
Στην επίτευξη του στόχου μας για την επάρκεια των πολύτιμων υλικών ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας ανέδειξε την σημαντική συνδρομή των πρέσβεών μας σε επιλεγμένες χώρες, όπως -ενδεικτικά αναφέρονται- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Σουηδία, η Σερβία, οι ΗΠΑ και άλλες. Ειδικότερα για τις δύο πρώτες χώρες επισήμανε ότι αποδείχτηκε πολύτιμη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η συστηματική δουλειά που είχε γίνει τους περασμένους μήνες σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, καθώς χτίστηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες αξιοποιήθηκαν τώρα και θα αποδώσουν οικονομικά και στο μέλλον.
“Τα ΗΑΕ είχαν την πρόνοια να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού. Μας δώρισαν περίπου 11 τόνους ιατρικό υλικό που έφθασε στη χώρα μας με ειδική πτήση της Etihad Airways και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ειδικές φόρμες ιατρικής προστασίας, ιατρικά γάντια, καλύμματα ιατρικών παπουτσιών και απολυμαντικά. Η Κίνα που επίσης μας δώρισε σημαντική ποσότητα υλικού μας βοήθησε και στη συνέχεια πάρα πολύ. Και εδώ φάνηκε η πολύ καλή σχέση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με τη συμπαράσταση που είχαμε. Η Κινέζα πρέσβης στην Αθήνα μας έδωσε μεγάλη βοήθεια ώστε να έχουμε ένα προβάδισμα και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε από αξιόπιστες πηγές πολύτιμα υλικά σε αυτή τη μάχη” ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Και πρόσθεσε: “Στην Σαγκάη έχουμε κρατήσει έναν χώρο για τις προμήθειές μας, μέσω της Golden Cargo που μας βοηθά, όπου συλλέγουμε είτε το υλικό που βρίσκουμε στην Κίνα, είτε αυτό που έχουν βρει οι δωρητές μας ώστε να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε από εκεί, στο σύνολό του, σε δεύτερο χρόνο στην Ελλάδα. Διότι διαχειριζόμαστε εμείς και αυτή τη διαδικασία καθώς με τη μείωση των πτήσεων τώρα πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις μεταφορικό μέσο. Μπορεί να έχεις βρει υλικό και να μην ξέρεις πως να το φέρεις στη χώρα σου”. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει η Aegean, η οποία προσφέρει τα αεροσκάφη της και άλλες φορές με δικά της καύσιμα, άλλες με δωρεά από τα Ελληνικά Πετρέλαια, συνδράμει στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η χώρα.
Όσο για τα φορτία, όπως μας εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας, διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις εκάστοτε προτεραιότητες που ορίζει το υπουργείο Υγείας. Το μεγάλο ζητούμενο στην αρχή ήταν οι αναπνευστήρες. Σε μία κατάσταση που αναστάτωσε όλο το σύστημα σε σχέση με ό,τι είχε να κάνει με υγειονομικό υλικό, “πλάτη” έβαλαν η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και οι Έλληνες εφοπλιστές, ο Όμιλος Μυτιληναίου, τα ΕΛΠΕ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάγκη προπληρωμής των αναπνευστήρων που είχε βρει το ΥΠΕΞ χωρίς δεύτερη κουβέντα. “Διότι αυτό είναι το δύσκολο. Τώρα οι παραγγελίες προμηθειών απαιτούν προπληρωμή. Με την πολύτιμη βοήθειά τους αποκτήσαμε τους αναπνευστήρες. Αν περιμέναμε να τους εξοφλήσουμε με τις διαδικασίες του Δημοσίου θα τους χάναμε, θα μας τους έπαιρνε άλλη χώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια. Ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός” τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δημητριάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη βοήθεια και προσφορά γενικότερα των ιδιωτών, εκτός από τους Έλληνες εφοπλιστές, και τον Όμιλο Μυτιληναίου, στο Ίδρυμα Ωνάση, την Aegean, την Golden Cargo, τον Δεσμό, την οικογένεια Θεοδώρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και πολλών άλλων, οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ταχύτητα αγοράς του υλικού σε σχέση με τις δομές της Πολιτείας και έτσι η χώρα κατάφερε να ανταποκριθεί άμεσα.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη διαδικασία του συντονισμού των ενεργειών είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι το υπουργείο Υγείας διαβιβάζει στην Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας τις ανάγκες και τις γενικές προδιαγραφές για την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού. Η Γενική Γραμματεία κινείται ταχύτατα ώστε να εντοπίσει και να δεσμεύσει το υλικό μέσω του δικτύου των Πρεσβειών και των Προξενείων μας ανά τον κόσμο. Στη συνέχεια επιβεβαιώνει με το υπουργείο Υγείας τις ποσότητες και τις προδιαγραφές, και προχωρά η παραγγελία. Ακολουθεί το τελευταίο στάδιο του εγχειρήματος που είναι αυτό της μεταφοράς, για το οποίο συνδράμουν οι έκτακτες πτήσεις που είτε ναυλώνει το κράτος ή οι δωρητές, είτε είναι προσφορά της Aegean.
“Από τη στιγμή που μπήκαμε στην πρώτη γραμμή αξιοποιώντας ό,τι είχαμε χτίσει ως οικονομική διπλωματία, βγήκαμε στην αγορά οπουδήποτε μπορούσαμε, με το δίκτυο των διπλωματών μας, της πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας, ώστε να έχουμε και πληροφόρηση για το τι κάνει η κάθε χώρα, και το πώς πρέπει να κινηθούμε εμείς ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε βοηθήσει και άλλες μικρές χώρες, όπως η Λετονία, στο πού να απευθυνθούν, όταν εμείς βρίσκαμε μεγάλες ποσότητες στην προμήθεια υγειονομικού υλικού”.
“Μια σημαντική δουλειά δική μας-συνέχισε ο κ. Δημητριάδης- είναι να ελέγχουμε και να εξασφαλίζουμε την φερεγγυότητα των προμηθευτών . Όπως και να έχουμε ένα εφεδρικό σχέδιο άμυνας για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε. Γι αυτό έχουμε ενεργοποιήσει και εναλλακτικά πλάνα: αυτός είναι ο σχεδιασμός μας”. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με το Μεξικό, μια χώρα η οποία είχε σχετική παραγωγή υγειονομικού υλικού πριν από την κρίση του κορονοϊού και προμήθευε τις ΗΠΑ. Επίσης και στη διερεύνηση της δυνατότητας προμηθειών από τη Σιγκαπούρη και την Κορέα ώστε να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.
Ολοκληρώνοντας ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας επισήμανε ότι “γίνεται μία πολύ καλή δουλειά, έχουμε προχωρήσει πολύ, μένουμε γραφείο και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να τα καταφέρουμε” ενώ σημείωσε ότι παράλληλα, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, οικοδομούν μία πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική εξωστρέφειας για την επόμενη μέρα μέσω της μεταρρύθμισης της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ και την αναδιοργάνωση του Enterprise Greece. Πάντως για το σήμερα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει: “κυρίως για τρεις λόγους: πρώτον . γιατί ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση για την έγκαιρη υιοθέτηση των μέτρων να μείνουμε σπίτι, δεύτερον. γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο γιατρών, επιστημόνων και νοσηλευτικού προσωπικού και τρίτον λόγω της συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας που έχει αντιδράσει πολύ θετικά στα μέτρα της κυβέρνησης”.
Σοφία Αραβοπούλου