Γροιλανδία: Δημιουργία κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας υπό την πίεση του Τραμπ

Γροιλανδία: Δημιουργία κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας υπό την πίεση του Τραμπ

Γροιλανδία: Συγκροτείται κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας καθώς οι πιέσεις του Τραμπ συνεχίζουν να εντείνονται. Το κεντροδεξιό κόμμα Demokraatit, το οποίο αναδείχθηκε νικητής στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Γροιλανδία, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή, την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KNR. Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω των αξιώσεων του προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση της νήσου, η οποία ανήκει στο βασίλειο της Δανίας.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας αναμένεται να συμπέσει με την επίσκεψη του αντιπροεδρεύοντος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γροιλανδία. Ο νικητής των εκλογών έχει καλέσει τα κόμματα να επιδείξουν ενότητα για να αντισταθούν στις επιδιώξεις του Τραμπ.

Πηγή του πρακτορείου Reuters επιβεβαίωσε την επικείμενη ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέροντας ότι επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα αναλάβει ο Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος που κέρδισε τις εκλογές της 11ης Μαρτίου.

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την έντονη επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι περισσότεροι Γροιλανδοί απορρίπτουν τις απόψεις του. «Ως εδώ και μη παρέκει», δήλωσε πρόσφατα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεντε.

Ο Γενς Φρέντερικ Νίλσεν είχε τονίσει την ανάγκη τα κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν γρήγορα στη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του Τραμπ.

Η Γροιλανδία, πρώην αποικία της Δανίας, ανήκει στο βασίλειο από το 1953. Αν και το 1979 απέκτησε μερική αυτονομία με τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, η Κοπεγχάγη διατηρεί τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της νομισματικής πολιτικής του νησιού, παρέχοντας ετήσια χρηματοδότηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Παρά το δικαίωμα που κέρδισε το 2009 να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος, η Γροιλανδία δεν έχει προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play