Ανακαλύψτε τους συμβολισμούς στη Guernica του Πικάσο, που απεικονίζει την φρίκη του πολέμου και τη ζωή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ήταν το 1939 όταν ο Πάμπλο Πικάσο, υπό το βάρος του πολέμου, παρουσίασε το εμβληματικό έργο του Guernica στο MoMA. Παρόλο που είχε ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, ο Πικάσο δήλωσε ότι το έργο δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία έως ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία. Μόνο μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1981 επέστρεψε στην πατρίδα του, και μετά τη θέσπιση νέου συντάγματος και δημοκρατικής κυβέρνησης, το Guernica εστάλη στη Μαδρίτη, όπου και παραμένει έκτοτε. Το 1937, η Ισπανική Δημοκρατία ζήτησε από τον Πικάσο να δημιουργήσει μια μεγάλη σύνθεση για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, αμέσως μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό του χωριού Guernica. Η κοινότητα είχε υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, με εκατοντάδες αθώους πολίτες να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Ο Πικάσο, συγκλονισμένος από τις μαρτυρίες και τις φωτογραφίες που διάβασε στις εφημερίδες, έδωσε στη Guernica τη μορφή μιας κραυγής διαμαρτυρίας ενάντια στην ανθρωπιά που έχει χαθεί. Η απογοήτευσή του για τον πόλεμο εκφράζεται μέσω του έργου, όταν ο πρεσβευτής των Ναζί, Ότο Άμπετς, ρώτησε τον Πικάσο αν ήταν αυτός που το δημιούργησε, και εκείνος του απάντησε προκλητικά, “όχι, εσείς το κάνατε”.
Η ανάλυση των μορφών στον καμβά αποκαλύπτει βαθιά νοήματα και συμβολισμούς. Για παράδειγμα, η γυναίκα που κρατά το νεκρό μωρό της απεικονίζει την τραγική μητρότητα, ενώ το άλογο, που ουρλιάζει από τον πόνο, αποτυπώνει τη θλίψη του ισπανικού λαού. Αντίστοιχα, η λάμπα συμβολίζει τις φλόγες που άνοιξαν τον ουρανό κατά τον βομβαρδισμό.
Ο ταύρος και το περιστέρι συνθέτουν άλλες κρυφές πτυχές της ερμηνείας του έργου, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη τραγωδία σε συνδυασμό με τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής. Ο Πικάσο, αν και ποτέ δεν ανήκε επισήμως στο σουρεαλιστικό κίνημα, η επιρροή του είναι σαφής σε αυτή τη σύνθεση. Παρά τη σύνθετη δομή και την κυβιστική του απεικόνιση, ο πίνακας αποκαλύπτει την φρίκη και τον πόνο του πολέμου μέσω μιας υπερρεαλιστικής προσέγγισης.
Η Guernica του Πικάσο δεν είναι απλώς ένα έργο τέχνης, αλλά μια ισχυρή διαμαρτυρία κατά της πολέμου και της βίας, η οποία εξακολουθεί να εμπνέει συζητήσεις σχετικά με την πολιτική και την ανθρωπότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr