Εξερεύνηση έξυπνων γυαλιών με AI που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Ένα πειραματικό ζευγάρι έξυπνων γυαλιών έχει την ικανότητα να βοηθά τους χρήστες να αναγνωρίζουν εμπόδια και να προσανατολίζονται στον χώρο τους, παρουσιάζοντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική στο παραδοσιακό λευκό μπαστούνι που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Το πρωτότυπο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση *Nature Medicine* αξιοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ερμηνεία εικόνων που καταγράφονται από τις ενσωματωμένες κάμερες.
Τα γυαλιά προσφέρουν οδηγίες με ένα ηχητικό σήμα, κατευθύνοντας τον χρήστη με ένα μπιπ στο δεξί ή αριστερό αφτί. Σε μια δοκιμή που περιλάμβανε 20 άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, τα έξυπνα γυαλιά κατέστησαν δυνατή τη μείωση κατά 25% του χρόνου που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να διασχίσουν έναν λαβύρινθο μήκους 25 μέτρων σε σύγκριση με το λευκό μπαστούνι.
Ο Λέιλεϊ Γκου του Πανεπιστημίου Ζιάο Τονγκ στη Σαγκάη δήλωσε στον ιστότοπο του *Nature* ότι το σύστημα θα μπορούσε εν μέρει να αντικαταστήσει τα μάτια. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω δοκιμές προτού αποδειχθεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια του συστήματος στη καθημερινή χρήση. Δυνητικά, τα έξυπνα γυαλιά θα υπερτερούν σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς εντοπίζουν εμπόδια σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ένα μπαστούνι.
Σε μια επιπλέον δοκιμή της μελέτης, οκτώ εθελοντές που φορούσαν τα γυαλιά AI κατάφεραν να κινούνται με άνεση σε απαιτητικούς χώρους, όπως οι δρόμοι μιας πόλης και σε ένα συνεδριακό κέντρο γεμάτο έπιπλα. Εκτός από τα γυαλιά, ο Γκου και η ομάδα του εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη ενός αυτοκόλλητου επιθέματος με κάμερα που τοποθετείται στον καρπό και επικοινωνεί με ένα δεύτερο αυτοκόλλητο στο δάχτυλο. Όταν το πρώτο αυτοκόλλητο ανιχνεύει εμπόδια σε απόσταση μικρότερη των 40 εκατοστών, το δεύτερο δονείται για να ενημερώσει τον χρήστη. Στο απώτερο μέλλον, η ερευνητική ομάδα επιθυμεί να αφαιρέσει τελείως τα γυαλιά και να ενσωματώσει τις κάμερες σε φακούς επαφής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr