Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια, από τότε που μια πενταμελής ομάδα ερευνητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οραματίστηκε να δημιουργήσει την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο. Σήμερα το όνειρό τους είναι πλέον γεγονός. Μάλιστα για να το επιτύχουν πόνταραν στο… φως!
Οι ερευνητές δημιούργησαν τη γρηγορότερη μνήμη RAM παγκοσμίως, η οποία αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, επιτυγχάνοντας διπλάσιες ταχύτητες από ό,τι οι πιο γρήγορες ηλεκτρονικές μνήμες, που κατασκευάζονται από παγκοσμίου φήμης εταιρείες, όπως Intel, IBM κ.α.!
Με το επίτευγμα αυτό, οι ερευνητές “ υπερπηδούν” το πρόβλημα του “ Τείχους της Μνήμης”, που σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και περίπου 30 χρόνια, οι ταχύτητες των μνημών τυχαίας προσπέλασης RAM αυξάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις αντίστοιχες των επεξεργαστών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιδόσεων των δύο.
‘Όπως εξήγησε στο περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Χρήστος Βαγιωνάς, μέλος της πενταμελούς Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων (ΕΡΑΦΩΣ), η συγκεκριμένη λύση προτείνεται προς το παρόν για υπερυπολογιστές. Οι ερευνητές του ΑΠΘ αντικατέστησαν την ηλεκτρονική μνήμη με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM τυχαίας προσπέλασης που υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων 10Gb/s.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πρωτοποριακή αυτή λύση θα ήταν οικονομικά βιώσιμη και για ενσωμάτωση σε οικιακούς υπολογιστές ο δρ Βαγιωνάς είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι συνήθως απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρις ότου τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές φτάσουν σε οικιακούς υπολογιστές.
Κληθείς να σχολιάσει πώς η δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας “ξέφυγε” από τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογικών κολοσσών της πληροφορικής, ο δρ Βαγιωνάς επισήμανε ότι οι εταιρείες συνήθως μελετούν λύσεις καθαρά και μόνο ηλεκτρονικές, βασιζόμενες σε τρανζίστορ (σ.σ. διατάξεις ημιαγωγών), τάσεις και ρεύματα, ώστε να πετύχουν γρήγορη επεξεργασία κι αυτό έχει “τους περιορισμούς του”.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, αντίθετα, εστίασε στο φως. “Οι οπτικές τεχνολογίες άρχισαν πολύ πρόσφατα να μπαίνουν στους υπολογιστές. Έχουν αναπτύξει κι άλλα πανεπιστήμια λύσεις, αλλά είναι πιο απλές, δηλαδή δεν αποτελούν ολόκληρη μνήμη RAM. Εμείς έχουμε αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση, ουσιαστικά αναρτήσαμε ένα πρότυπο μνήμης RAM ενός bit, που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί όλες τις λειτουργίες” σημείωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας ΕΡΑΦΩΣ, στην οποία μετέχουν επίσης η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Θεόνη Αλεξούδη, ο υποψήφιος διδάκτορας Αποστόλης Τσακυρίδης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος, Αμαλία Μήλιου.
Oι καινοτόμες ιδέες της ομάδας του ΑΠΘ χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσα από τα ερευνητικά έργα CAM-UP (επιστημονικά υπεύθυνος: δρ Χ. Βαγιωνάς) και ORION (επιστημονικά υπεύθυνη: δρ Θ. Αλεξούδη).
Στη φωτογραφία, ο Χρ. Βαγιωνάς, ο Απ. Τσακυρίδης και η Θ. Αλεξούδη.