Η αυτοπεποίθηση του Πεκίνου στην κόντρα με τις ΗΠΑ: Μια αναλυτική προσέγγιση

Η αυτοπεποίθηση του Πεκίνου στην κόντρα με τις ΗΠΑ: Μια αναλυτική προσέγγιση

Αναλύουμε την αυτοπεποίθηση της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του σχετικά με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, εξέφρασε την πίστη του ότι η Κίνα δεν φοβάται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Πού έγκειται όμως αυτή η αυτοπεποίθηση του Πεκίνου, σε σύγκριση με την πανίσχυρη οικονομία των ΗΠΑ; Στις δηλώσεις του στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο, όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της Κίνας για περισσότερο από 70 χρόνια βασίζεται στην αυτάρκεια και τη σκληρή δουλειά, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης από άλλους.

Παρά την πρόσφατη αύξηση της αυτοπεποίθησης, η εικόνα της κινεζικής οικονομίας δεν δικαιολογούσε πάντοτε αυτή τη ρητορική. Κατά την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή, οδηγώντας σε σοβαρό αποπληθωρισμό και ανασφάλεια. Η πανδημία, η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και οι περιορισμένες κοινωνικές πολιτικές είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και την απόφαση νέων ζευγαριών να μην τεκνοποιήσουν, επιδεινώνοντας το δημογραφικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Σι δείχνουν την επιθυμία της Κίνας να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και την εστίαση στη διαχείριση των εσωτερικών της υποθέσεων, ανεξαρτήτως των εξωτερικών πιέσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Σκοτ Κένεντι, η κινεζική κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τη θέση της, παρά τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play