Η ιστορία του Κόλιν Ρένφριου, αρχαιολόγου και λάτρη της Ελλάδας, που συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Μόλις ήρθα αγάπησα πολύ την Ελλάδα, κυρίως όταν ξεκίνησα να δουλεύω στις Κυκλάδες, είχε δηλώσει το 2017. Ο Κόλιν Ρένφριου δεν έκρυψε την αγάπη του για τη χώρα μας ούτε το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον. Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ως φοιτητής, όταν διεξήγαγε ανασκαφές στην Νέα Νικομήδεια, κοντά στη Βέροια. Αυτή η σχέση του με την Ελλάδα επισφραγίστηκε το 2008, όταν διηύθυνε ανασκαφές στην Κέρο, το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο.
Ο Κόλιν Ρένφριου γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1937 στο Stockton-on-Tees της Αγγλίας, και η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία τον οδήγησε σε ανασκαφές σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Το 1965 δοκιμάστηκε στη θέση του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και σταδιακά αναδείχθηκε σε σπουδαίο καθηγητή αρχαιολογίας με διεθνείς αναγνωρίσεις. Το έργο του «Before Civilisation» αμφισβήτησε παραδεδομένες θεωρίες και προώθησε τη μελέτη του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην απώλειά του, δήλωσε ότι ο Ρένφριου άφησε σπουδαία κληρονομιά στον τομέα της αρχαιολογίας και συνδύασε με επιτυχία τη διδασκαλία με την έρευνα.