Οι άγνωστοι που σημάδεψαν τo 2019

Οι άγνωστοι που σημάδεψαν τo 2019

Αρκετοί ήταν οι “άγνωστοι” που στη διάρκεια του 2019 ήρθαν στο προσκήνιο είτε λόγω της επιρροής τους είτε επειδή δημιούργησαν ένα κίνημα.

1. Γκρέτα Τούνμπεργκ, η εκπρόσωπος της γενιάς του κλίματος

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018 όταν η 16χρονη Σουηδέζα ξεκίνησε “την απεργία από το σχολείο” για να διαμαρτυρηθεί για την αδράνεια των πολιτικών απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Με όπλο της ένα πανό προσέλκυσε αρχικά την προσοχή των σουηδικών μέσων ενημέρωσης και στη συνέχεια των διεθνών και τελικά το κορίτσι που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ κατάφερε να επιβληθεί ως η πασιονάρια της Γης.

Νέοι από όλο τον κόσμο τάχθηκαν στο πλευρό της και έτσι καθιερώθηκαν οι “Παρασκευές για το Κλίμα” που ώθησαν στον δρόμο εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.

Είτε την αγαπά είτε την αντιπαθεί κάποιος, είναι γεγονός ότι η Τούνμπεργκ κατάφερε να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα στην Ευρώπη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρώπη πλέον σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρόκειται για ένα πολυ σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019.

2. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος χάρη στον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Αυτός ο μυστηριώδης πράκτορας της CIA, πρώην εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο, ανησύχησε το καλοκαίρι όταν ενημερώθηκε για τη συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να ερευνήσει έναν από τους πιθανούς του αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζον Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

Μετά την καταγγελία αυτού του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ξεκίνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η διαδικασία για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Πριν μερικές ημέρες η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του στη Γερουσία για δίκη.

3. Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ

Με τα μαύρα ρούχα τους, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους και τις βόμβες μολότοφ, οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειψαν την εικόνα τους του μαθητή- μοντέλου για να αναχθούν σε σύμβολα της μάχης υπέρ της δημοκρατίας.

Από την επιστροφή του στην Κίνα το 1997 το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, έχει γίνει συχνά θέατρο ειρηνικών συγκεντρώσεων με στόχο να υπερασπιστεί το ειδικό του καθεστώς.

Όμως τον Ιούνιο αυτή η αντίσταση στην πολιτική της Κίνας πήρε άλλη τροπή με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, που αμαυρώνονταν τακτικά από βίαιες συγρούσεις με την αστυνομία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας πήρε τους μήνες που διαρκεί διάφορες μορφές, οι οποίες μαρτυρούν την ευρυματικότητα των φοιτητών του Χονγκ Κονγκ. Όμως άρχισαν να έχουν και μια ολοένα πιο βίαιη τροπή, με τους διαδηλωτές να φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν βέλη εναντίον των αστυνομικών.

Περισσότεροι από 6.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ σε σχεδόν 1.000 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

4. Καρόλα Ρακέτε: η καπετάνισσα των μεταναστών

Σε ηλικία 31 ετών, καπετάνισσα του ανθρωπιστικού πλοίου Sea-Watch 3 η Γερμανίδα Καρόλα Ρακέτε αψήφησε την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης και αποβίβασε τον Ιούνιο του 2019 στο νησί Λαμπεντούζα τους 43 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, αφού περιπλανήθηκαν επί δύο εβδομάδες στη θάλασσα.

Η Ρακέτε συνελήφθη μόλις έφτασε στην Ιταλία και στη συνέχεια απελάθηκε, ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν εναντίον της κατηγορίες. Το εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεσή της στις 16 Ιανουαρίου.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν φιλοδοξούσε να γίνει καπετάνισσα, ενώ παραδέχθηκε ότι “ποτέ δεν μου άρεσε να οδηγώ πλοίο, είναι πολύ βαρετό”.

Μετά τις σπουδές της εντάχθηκε στη Greenpeace και τη British Antarctic Survey, τη βρετανική επιστημονική υπηρεσία έρευνας της Ανταρκτικής. Το 2016 συμμετείχε για πρώτη φορά σε αποστολή διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch.

Μετά τη σύλληψή της η Ρακέτε αφιερώνει τον χρόνο της στην υπεράσπιση του κλίματος και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του Extinction Rebellion.

5. Η ερευνήτρια πίσω από τη μαύρη τρύπα

Η 30χρονη Κέιτι Μπούμαν έγινε παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στη δημιουργία της πρώτης εικόνες μίας μαύρης τρύπας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου διεθνούς συνεργασίας, του Event Horizon Telescope (EHT).

Η Μπούμαν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη χρήση των αλγόριθμων που επέτρεψαν την πρώτη απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. Την εποχή εκείνη ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο αστροφυσικής Harvard- Smithsonian του Κέμπριτζ στις ΗΠΑ.

©Πηγή: amna.gr

Loading