Η Ακεραιότητα της έρευνας ανά τις ηπείρους: ένας διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την διαμόρφωση πολιτικής

Η Ακεραιότητα της έρευνας ανά τις ηπείρους: ένας διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την διαμόρφωση πολιτικής

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th WCRI) που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περίπου 800 ερευνητές που σχετίζονται με το αντικείμενο, χρηματοδότες έρευνας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μέλη εθνικών και ιδρυματικών επιτροπών Ακεραιότητας της Έρευνας από όλο τον κόσμο.

Αποτέλεσε μία από τις λίγες ευκαιρίες για επικεφαλείς στον τομέα της Ακεραιότητας της Έρευνας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συναντηθούν και να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις, τα σύγχρονα επιτεύγματα, αλλά και για το μέλλον.

Η Sheila Garrity είναι η Διευθύντρια του Γραφείου Ακεραιότητας Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πλατινένιος χορηγός του 8th WCRI. Ο Δρ. Dorian Karatzas είναι ο Επικεφαλής του Τομέα Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Sheila: Λοιπόν, και οι δύο υποστηρίζουμε τις αρχές και τον πολιτισμό της Ακεραιότητας της Έρευνας. Η έρευνα δεν έχει σύνορα. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα πέρα από τα διεθνή σύνορα;

Dorian: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη πολλές συνεργασίες, αλλά ενώ η έρευνα και η τεχνολογία είναι μέρος του διατλαντικού διαλόγου, η Ακεραιότητα και η Ηθική της Έρευνας δεν αποτελούν ακόμα μέρος αυτού του διαλόγου.

Sheila: Είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε τον διάλογό μας για την προώθηση των πολυεθνικών συνεργασιών. Ιδιαιτέρως διότι εκπαιδεύουμε τις μελλοντικές γενιές στο δυναμικό μας ερευνητικό περιβάλλον.

Dorian: Μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητώντας σε επίπεδο πολιτικής. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε υπεύθυνοι για την πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που κάνουμε είναι να προωθούμε προτάσεις για δράσεις πολιτικής μαζί με τα κράτη-μέλη. Και έχουμε πετύχει, μετά από μακρά προσπάθεια, να θέσουμε την Ακεραιότητα και την Ηθική της Έρευνας στην πολιτική ατζέντα. Έχουμε μια πολιτική για τη διεθνή συνεργασία και η Ακεραιότητα και Ηθική της Έρευνας αποτελούν βασικές αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική συνεργασίας. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η επιστήμη με ανοιχτά δεδομένα, η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και ισότητα των φύλων, μιας και εμφορούμαστε από τις βασικές αρχές της πολυμορφίας, της ισότητας και της ένταξης.

Επίσης, χρηματοδοτούμε ερευνητικά προγράμματα. Πολλά από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτό το συνέδριο χρηματοδοτούνται από τον Τομέα μου και αυτή η χρηματοδότηση βοηθά στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Sheila: Στο ORI (The Office of Research Integrity), επιδιώκουμε να χρηματοδοτούμε έργα που προάγουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της ακεραιότητας στις ερευνητικές κοινότητες που χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Ας μιλήσουμε για το, γιατί είναι σημαντικό και για τους δύο. Το πιο ισχυρό ερώτημα σε αυτή τη διάσκεψη και σε όλες τις συζητήσεις μας είναι γιατί είναι σημαντική η Ακεραιότητα της Έρευνας.

Dorian: Για εμάς στην Ευρώπη ξεκίνησε από τα κράτη μέλη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα κράτη μέλη που υπαγορεύουν, ανακοινώνουν, διαμορφώνουν και προωθούν πολιτικές. Περίπου το 2016 ξεκίνησε η μεγάλη ώθηση για την Ακεραιότητα της Έρευνας στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη είπαν ότι δεν υπάρχει ερευνητική αριστεία χωρίς Ακεραιότητα της Άρευνας.

Sheila: Αναφέρατε το 2016; Υπήρξε κάποια μεγάλη κρίση ή σημαντικό γεγονός που οδήγησε σε αυτή τη δήλωση και ώθησε αυτή την αλλαγή;

Dorian: Όχι ένα μοναδικό γεγονός, αλλά πολλά μικρά γεγονότα που συνέβησαν τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη. Αλλά προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Προεδρίας του Λουξεμβούργου. Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει κάθε έξι μήνες και η χώρα που έχει την προεδρία έχει το προνόμιο να θέτει προτεραιότητες. Η Προεδρία του Λουξεμβούργου δήλωσε την Ακεραιότητα της Έρευνας ως μία από τις προτεραιότητές τους. Τα κράτη μέλη τότε συγκεντρώθηκαν για να προετοιμάσουν ένα πολιτικό έγγραφο και αυτό οδήγησε σε αυξημένη χρηματοδότηση για την Ηθική και την Ακεραιότητα της Έρευνας.

Sheila: Στο ORI, επιβλέπουμε και καθοδηγούμε την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (Public Health Service – PHS), διαχειριζόμαστε δραστηριότητες Ακεραιότητας της Έρευνας και διερεύνησης παραβάσεων έρευνας εκ μέρους του Γραμματέα Υγείας και του Ηealth and Human Services. Κατά την άποψή μου, νομίζω ότι ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο εστιάζοντας στις κακές πρακτικές και δεν αναδεικνύουμε τις καλές. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το αφήγημα μεταβαίνοντας από το ότι όλες είναι κακές πρακτικές και πηγαίνοντας στο ότι εφαρμόζονται μερικές κακές πρακτικές;

Dorian: Τα κράτη-μέλη και οι φορείς δεν εργάζονται σε απομόνωση, συνομιλούν με τους ανθρώπους τους, διαμορφώνουν στρατηγικές. Είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα της παράβασης της έρευνας βάζοντας έναν αστυνόμο σε κάθε εργαστήριο. Η παράβαση είναι ένα δύσκολο θέμα από την αρχή, και δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι όλη η ερευνητική πρακτική είναι «μολυσμένη». Όποια και αν είναι τα ζητήματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τόσο την ποσότητα της παράβασης, όσο και των κακών ερευνητικών πρακτικών που βλέπουμε, διότι φυσικά δεν είναι τα ίδια.

Τα κράτη μέλη συμβούλευσαν, ότι η απάντηση είναι να προωθήσουμε τις αρχές της Ακεραιότητας της Έρευνας. Έτσι, σε αυτό εστιάζουμε.

 Πηγή: Convin Α.Ε. / Συνέδριο 8ο WCRI 2024

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading