Η αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύεται, με προκλήσεις και πολιτικές εξελίξεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 30 Οκτωβρίου, για μία συνάντηση με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Μία συνάντηση που είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί. Πριν από αυτό, το Σεπτέμβριο του 2024 είχε υπογραφεί ο Οδικός Χάρτης Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, σημαντικό ορόσημο για τη στρατηγική σύμπραξη των δύο χωρών.
Με τον κύπριο υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, να δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ. Η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία το 2022, αλλά και η ανανέωσή της την επόμενη χρονιά, συνιστούν επίσης ισχυρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ακολούθησε η πραγμάτωση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, στις 23 Οκτωβρίου, λίγο πριν από την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για την περιοχή, έστω και αν υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την επίσημη συμμετοχή της στην Βορειατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, το πρώτο που σκέφτεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας. Υπογραμμίζει τη σημασία στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών και την ανάγκη εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών με το ΝΑΤΟ, ιδίως σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός.
Εν τέλει, παρά τις προκλήσεις που θέτει η τουρκική επιθετικότητα και τις πολιτικές πτυχές της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, η Λευκωσία διατηρεί τη στρατηγική της για σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία.