Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία ενός τέταρτου διαβουλευτικού, συμμετοχικού βραχίονα διακυβέρνησης, εκτός από τους υπάρχοντες της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, ο οποίος θα επιτρέπει στους πολίτες να αποκαταστήσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης μέσω του διαλόγου (key001). Μιλώντας στην ενότητα «Διαβουλευτική δημοκρατία – μπορούν οι πολίτες να έχουν την εξουσία» του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των δημοκρατιών και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Αιμίλιος Περδικάρης, αναφέρθηκε στον όρο «διαβουλευτική δημοκρατία» και επισήμανε ότι, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, πρόκειται για μια σχολή σκέψης στην πολιτική θεωρία που υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα δίκαιης και λογικής συζήτησης μεταξύ των πολιτών.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η δημοκρατία έχει διαβρωθεί παγκοσμίως, εξαιτίας της συγκέντρωσης εξουσίας, των ανισοτήτων, καθώς και του χειρισμού του διαλόγου από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσω αλγορίθμων. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό οικοσύστημα που χρησιμοποιεί τη συλλογική σοφία του κόσμου» (key002), πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών.
Ο Νιλς Γκίλμαν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Berggruen, τόνισε την ανάγκη για ένα διαφορετικό δημοκρατικό πολιτισμό στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για την έλλειψη μεγάλων διαδικασιών συμμετοχής που να επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Καλυψώ Νικολαΐδη, αναφέρθηκε στην «Δημοκρατική Οδύσσεια», μια απο decentralized και συνεργατική εκστρατεία για την θεσμοθέτηση μόνιμης λαϊκής συνέλευσης στην ΕΕ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε τη σημασία των ενημερωμένων πολιτών και του κράτους δικαίου για την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών, ενώ η πρόεδρος της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Maria Fernanda Espinosa Garces, επισήμανε την κρίση των δημοκρατιών και την ανάγκη για θεσμοθετημένες διαδικασίες συμμετοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ