Η ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη

Η ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη

Σε αντίθεση με άλλες κορεσμένες περιοχές της χώρας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), μιλώντας στο 5ο OLYMPIA FORUM που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία. Θέμα του πάνελ ήταν: «Οι πραγματικότητες της βιωσιμότητας στην Ελλάδα: Παρουσίαση της κατάστασης».

Ομιλητής στο ίδιο πάνελ ήταν και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στην ερώτηση της δημοσιογράφου που συντόνισε τη συζήτηση, για το πώς μπορούν οι Περιφέρειες να οργανώσουν την τουριστική τους ανάπτυξη μέσω των οικονομικών ή άλλων εργαλείων, ο κ. Θάνος ανέφερε ότι οι Περιφέρειες διαθέτουν το ΠΕΠ και τεχνογνωσία που τους επιτρέπει να διαμορφώσουν αναπτυξιακά πλάνα. «Χρειάζονται όμως κι άλλα πράγματα, όπως είναι το να διαμορφωθούν στις Περιφέρειες Οργανωμένοι Υποδοχείς του τουριστικού προϊόντος».

Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη μετάβασης στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και επισήμανε τη σημασία του νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, προερχόμενου από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στην ερώτηση για την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με τον εισαγόμενο, ο κ. Θανόπουλος ανέφερε ότι η πλειονότητα των τουριστών στην Ελλάδα είναι Έλληνες. «Η μόνη χρονιά που είδαμε μεγάλη αύξηση της προτίμησης των Ελλήνων για διακοπές στο εξωτερικό ήταν το 2022 λόγω covid».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη έχει μειωθεί λόγω της μείωσης των ημερών παραμονής, αν και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη έχει παραμείνει σχεδόν η ίδια. Ξεκαθάρισε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον τουρισμό στο μέλλον.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε οριζόντια τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά ad hoc, σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα. Με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα, τόνισε ότι η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και στο εργασιακό τοπίο, αναφέροντας ότι καταγράφηκαν περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας την τελευταία τουριστική περίοδο.

Κλείνοντας, επισήμανε τη σημασία των δεδομένων που διαθέτει η ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.

«Εμείς διαθέτουμε δεδομένα και τα δεδομένα είναι ισχύς εν δυνάμει».

Φωτογραφίες από το συνέδριο: https://www.amna.gr/pr-photo

Loading