Η αναγνώριση του Τσαλαφούτι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ενισχύει την ελληνική γαστρονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ένταξη του Τσαλαφούτι στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). Το Τσαλαφούτι είναι ένα λευκό τυρί ελληνικής προέλευσης με κρεμώδη υφή και ήπιο άρωμα τοπικών βοτάνων. Παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στην κεντρική και νότια Πίνδο, κυρίως από πρόβειο γάλα, και η παραγωγή του ακολουθεί τις γεωργικές πρακτικές της περιοχής. Με την προσθήκη του Τσαλαφούτι, ο κατάλογος των προστατευόμενων αγροτικών προϊόντων φτάνει τα 3.637. Αξιοσημείωτη είναι η παραδοσιακή μέθοδος τυροκόμισης, που απαιτεί σύντομο χρόνο ωρίμανσης, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή οξύτητα και η μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.