Ανακάλυψη απολιθώματος Ντενίσοβαν στην Ταϊβάν αποκαλύπτει τη γεωγραφική εξάπλωσή τους στην Ευρασία. Ένα πρόσφατο εύρημα στη θάλασσα κοντά στην Ταϊβάν αποδεικνύει ότι οι Ντενίσοβαν, ένα μυστηριώδες ανθρώπινο είδος, είχαν εκτενή γεωγραφική κατανομή στην Ευρασία. Το οστό, που είναι τμήμα κάτω σιαγόνας με πέντε δόντια, ανασύρθηκε από αλιευτικό σκάφος στο Στενό του Πενγκού, όπου υπήρχε προηγουμένως μια γέφυρα ξηράς που ένωνε την Ταϊβάν με την Κίνα. Το 2008, το οστό αγοράστηκε από παλαιοπωλείο και δωρήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Επιστήμης.
Μοριακές αναλύσεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science επιβεβαιώνουν την προέλευση του απολιθώματος, καθώς οι ερευνητές δεν κατάφεραν να απομονώσουν γενετικό υλικό αλλά εντόπισαν διατηρημένες πρωτεΐνες που ταιριάζουν με το γενετικό υλικό του πρώτου γνωστού Ντενίσοβαν, ανακαλύπτοντας ότι το σαγόνι ανήκε σε άνδρα. Εκτιμάται ότι το απολίθωμα έχει τουλάχιστον 50.000 χρόνια ηλικίας, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την εξάπλωση και τις προσαρμογές του είδους σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα μελέτη αναδεικνύει την ικανότητα των Ντενίσοβαν να προσαρμόζονται σε διαφορετικά ενδιαιτήματα, από τα ψυχρά κλίματα της Σιβηρίας μέχρι το υψηλό υψόμετρο του Θιβέτ και τη ζεστή περιοχή του Λάος. Οι Ντενίσοβαν διαχωρίστηκαν από τους Νεάντερταλ πριν από περίπου 400.000 χρόνια και φαίνεται ότι επέζησαν έως και 40.000 χρόνια πριν, με γονίδια τους να ανιχνεύονται σε σύγχρονους κατοίκους περιοχών του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr