Ανακαλύψτε την ιστορία της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και τη σημασία της για την Εθνική Αντίσταση κατά την Κατοχή. Η ανατίναξη της γεφύρας του Γοργοποτάμου αποτελεί για την εθνική προσπάθεια του ελληνικού λαού, κατά την κρίσιμη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία δεύτερη Αγία Λαύρα του 1821. Με μία μόνον διαφορά, ότι στο εγχείρημα του Γοργοποτάμου υπήρξε και σχετική συμμαχική συμπαράσταση. Το 1942 ο Άξων, ενώ οργάνωνε την πολιτική και στρατηγική του κυριαρχία, είχε επιτύχει πολιτικές και στρατιωτικές νίκες σε πολλά μέτωπα.
Ο ταξίαρχος Έντυ και η ομάδα του, αποτελούμενη από Βρετανούς αξιωματικούς, ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό την ανατίναξη μιας από τις τρεις γέφυρες. Η πρώτη επαφή που επιχείρησε να έχει ο Έντυ ήταν με τον Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά τελικά δέχθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση.
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανατινάχθηκε τα μεσάνυχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, ύστερα από μία επιτυχημένη στρατηγική επιχείρηση. Ο αιφνιδιασμός των γερμανικών δυνάμεων ήταν πλήρης, και οι συνέπειες της ανατίναξης χαρακτηρίστηκαν ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Ευρώπης έως τότε. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε το ηθικό των Ελλήνων και αναδείχθηκε ως μία κρίσιμη στιγμή για την Αντίσταση.